Güvenli Gıda Hazırlamak İçin Yedi İpucu

Malzeme seçiminden işleme ve paketlemeye kadar satın aldığınız Nestlé ürünlerinin güvenliğinden emin olmak için onaylı Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ne sahibiz.

Bizim gibi üreticiler için kalite ve güvenliğin güvence altına alınmasında yardımcı olan temel gıda hijyen kuralları aynı zamanda evde de uygulanabilir kurallardır. İşte mutfağınızda güvenli yiyecekler hazırlamanızda yardımcı olacak yedi ipucu.

1. Tariflerinizi dikkatli seçin


Selecting recipes

İnsanlar için ne pişireceğinize karar verirken, herhangi birinin gıda alerjisi olup olmadığından, özel bir diyeti olup olmadığından veya başka kısıtlamalar içerisinde olup olmadığından emin olunuz. Aileniz ve arkadaşlarınız için doğru miktarda ve doğru besin maddelerinden oluşan tarifler seçiniz. Nestlé’de tariflerimiz, en güvenli ürünlerin sunulması için bilimsel olarak formüle edilmektedir.


2. Bileşenleri dikkatle seçin


Sourcing ingredients

Güvenli gıda, kaynağında başlar. Satın aldığınız gıdaların taze olduğundan ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olduğundan emin olunuz. Meyveleri ve sebzeleri temiz su kullanarak yıkamayı unutmayınız.

Ürünlerimizde kullanabilmemiz için güvenli ve yüksek kaliteli hammaddeler ürettiklerinden emin olmak için çiftçiler ve tedarikçiler ile yakın bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz.


3. Ellerinizi yıkayın


Sanitising your hands

Ellerinizi yıkamak, etkili olduğu kadar kolaydır. Yiyecekleri ellemeden önce ellerinizin temiz olduğundan ve yiyecekleri hazırlamak için kullanacağınız yüzeylerin veya ekipmanların dezenfekte edilmiş olduğundan emin olmalısınız.

Yiyecekleri hazırlamadan önce ve sonra çalışma yüzeylerini, kesme tahtalarını ve mutfak aletlerini temizleyiniz ve dezenfekte ediniz. Zararlı mikro organizmaların yayılmasını önlemek için bu çok önemlidir.


4. Karıştırmayın


Separating ingredients

Yiyecekleri ellerken, pişmemiş etleri, kümes hayvanlarını ve deniz mahsullerini diğer besin maddelerinden ayrı tutmayı unutmayınız ve onları hazırlamak için aynı bıçak veya mutfak aletlerini kullanmayınız.

Üretim tesislerimizde, mikrobiyolojik konuların ve alerjen ile ilgili sorunların yönetilmesi amacı ile farklı besin maddelerine özel farklı ekipmanlar ve araçlar kullanmaktayız.


5. Uygun şekilde pişirin


Serving safely

Pişirme, yemeklere sadece lezzet katmaz; aynı zamanda tehlikeli mikro organizmaları da öldürür.

Doğru ısıda pişirdiğinizden emin olunuz. Besin maddelerinin yok olmasını ve aynı zamanda zararlı maddelerin oluşumunu önlemek amacı ile fazla pişirmemek gerekir.


6. Güvenle saklayın


Storing safely

Evinizde eğer ihtiyacınızdan fazla yemek pişirseniz, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde saklamadan önce tencerelerin veya kapların iyice soğumasını bekleyiniz. Kalan yemekleri iki gün içerisinde tüketiniz ve kaynayana kadar ısıttığınızdan emin olunuz.

Yiyeceklerin uygun şekilde soğutulması ile zararlı bakterilerin büyümesi engellenmektedir. Hazırlık aşamasında, soğutulmuş ürünü mümkün olduğu kadar kısa bir süre dışarıda bekletiniz. Pişmemiş ve yemeye hazır yiyecekleri her zaman ayrı bir yerde tutunuz, bunlara hazır yemeklerin paketleme materyalleri de dâhildir.

Hazır salata veya tatlı gibi yemeye hazır yiyecekleri oda ısısında dışarı bekletmeyiniz.


7. İpuçlarınızı paylaşın


Sharing tips

Bu ilkeleri her gün paylaşarak ve uygulayarak herkes için gıda güvenliğine katkıda bulunmak üzere bir şeyler yapabiliriz. Aile üyelerinize de temel gıda hijyeni hakkında eğitim verebilirsiniz.

Gıda güvenliği ile ilgili bilgi birikimimizi sektörün kalanı, dış yetkililer ve tüketiciler ile paylaşıyoruz.

Paketlerimiz üzerinde tüketiciler için ürünlerimiz ile ilgili açık saklama ve kullanma talimatları ile birlikte alerjen riskleri hakkında da bilgi bulunmaktadır.