back to all stories
0 minutes read
Hepimiz harika lezzete sahip gıdaların tadını çıkarmak isteriz. Herhangi bir Amerikalı’ya en sevdiği yiyeceğin ne olduğunu sorun; size kesinlikle lezzetli bir yiyecek adı verecektir ama bu illaki sağlıklı bir gıda olmayacaktır.

Örneğin pizza, Amerika'nın favori yiyeceklerinden biridir - bazı çalışmalara göre Amerikalılar yılda 3 milyar pizza yiyor. Bu da saniyede 350 pizza dilimi demek!

Peki pizza daha sağlıklı olabilir mi? Evet ise, nasıl?

Pek çok pizza şirketi kesinlikle bunu deniyor, fakat köklü bir favori gıdanın içeriğiyle oynamak riskli bir oyun ve bu risk sadece birçok insanın hâlihazırda bildiği ve sevdiği tadı riske atmanızdan da kaynaklanmıyor. Tüm gıdalar ve gıda içerikleri sıkı kurallara tabi ancak kimlik standartlarına uyması gereken belirli yiyecekler de mevcut.

Amerikalılar yılda 3 milyar pizza yiyor. Bu da saniyede 350 dilim pizza demek!

Kimlik standartları esasen ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) veya ABD Tarım Bakanlığının (USDA) çok kapsamlı bir gıda serisine yönelik reçeteleridir. 1930'larda bu standartlar, insanlara, satın aldıkları gıdaların gerçekten de üzerinde yazan içeriğe sahip olduğu güvencesini vermenin bir yolu olarak oluşturulmuştu. Unutmayın ki o dönem, bizim bugün bildiğimiz beslenme bilgileri ve içerik etiketi kuralları uygulamasından on yıllarca önceydi.

friends having lunch 

Evet, pizzaya dönelim. Hepimizin bildiği gibi pizzaların çoğunda üst malzeme olarak peynir kullanılır – bu, bir kimlik standardına uyması gereken bir gıdadır. Farklı peynir türlerinin farklı standartları vardır. O peynir türünü içerdiği şeklinde ürününüzü etiketlerken, o standardın parametrelerini karşıladığından emin olmalısınız.

Pizza daha sağlıklı yapılabilir — ama bütünlüğü korumak da son derece önemli

Pizzayı daha sağlıklı yapma işi neden bu kadar karışık? Evet, pizzadan genel olarak tuz ve yağın azaltılması, her bir içerikte tuz ve yağın azaltılması anlamına geliyor. Yağı azaltmak için peynirli üst malzemeye bakabilir ve pizzanın ön kısmındaki yağ miktarını azaltmaya karar verebilirsiniz. Kararınız buysa, çok ileri gitmediğinizden emin olmalısınız.

Yağ, sütün doğal bir parçasıdır; dolayısıyla peynirin de parçasıdır. Peynirden çok fazla miktarda yağın çıkarılması, çoğunlukla minimum süt-yağ miktarını şart koşan kimlik standartlarına gıdanın artık uymadığı anlamına gelir. Bunu yaparsanız, peynirli pizzanızın içerik etiketinde derhal değişiklik yaparak 'düşük yağ oranlı süt ürünü' ifadesini kullanmanız gerekecek ki bu da kulağa peynir kadar lezzetli gelmiyor değil mi?

preparing a pizza 

Mümkün olan tüm yağı peynirden çıkardıysanız, o zaman beslenmeye yönelik iyileştirmeler yapmak için pizzanın başka bölümlerine yönelmelisiniz. Belki etli üst malzemeye, pizza sosuna veya hamura bakmalısınız. Hangisi olursa olsun gıdanın temel karakterinden ödün vermeden ancak bu kadar ileri gidebilirsiniz.

DiGiorno, TombStone, Jack’s ve California Pizza Kitchen gibi tanınmış markalar yapay tatları ortadan kaldırmaya ve sodyumu azaltmaya yönelirken, sahne gerisinde, standartları bozmadan veya tadı yoğun şekilde etkilemeden azaltma yapmanın en iyi yollarını bulan birçok mucit var.

Gerçek peynir içermeyen bir pizzaya ne denir?

Nestlé gibi gıda şirketleri ABD FDA'inin sodyum azaltımı hedeflerine yönelik en son kurallarını destekledi.Bu hedefler, iddialı hedeflerdir. 10 yıllık süre zarfında gıda bilimcilerinin, gıdanın tuz içeriğini lezzeti bozmadan azaltacak sağlıklı çözümler bulmaları gerekecek. Dolayısıyla hepimiz omuzlarımızda, heyecan verici bir mücadelenin ve çabanın yükünü taşıyoruz!

Bu, gıdanın yeniden formüle edilmesi çabasıdır. Sağlığın iyileştirilmesi yönünde gerçek değişiklikler yaparken, gıdanın bütünlüğünü ve harika lezzetini korumak.

Ne de olsa hepimiz pizzamızın bizim için daha iyi olmasını istediğimiz kadar, peynirimizin gerçekten de ... peynir olmasını istemiyor muyuz?