Sort by
Sort by

Sıfır Su

Üretimde 'sıfır su' kullanmak mümkün - bakın nasıl
Sıfır su
Sanayi suya düşkündür. Tarımdan sonra tüm dünyada temiz suyun en büyük kullanıcısıdır. Evlerimizdeki %8 ile karşılaştırıldığında (pdf, 2 Mb) suyumuzun yaklaşık %22'si sanayi tarafından kullanılır.

Sadece ABD'de endüstriyel su kullanımı günlük 6 milyon litre civarındadır.

O zaman nasıl olur da 'sıfır su' kullanan bir fabrika yapmaya girişirsiniz?

Yenilikçi teknoloji

Konu, doğal kaynakların idareli kullanımı olduğunda kullanılacak yöntem çoğunlukla inovasyondur. Nestlé'nin Meksika, Lagos de Moreno'da bulunan süt tozu fabrikasında da durum kesinlikle budur.

Cero Agua factory in Mexico

2014'te hizmete giren bu çığır açan fabrika, dışarıdan bir kaynak kullanmak yerine işlediği sütten su elde etmektedir. Bu şekilde yılda 1,6 milyon litre su tasarrufu yapar ki bu, Nestlé'nin Meksika'daki tüm su kullanımının %15'ini ifade eder. Meksika'daki fabrikayı dönüştüren teknoloji ise yakında başka yerlerde daha da fazla su tasarrufu sağlayacak.

Brezilya'daki iki fabrika 'sıfır su' kullanımına başlamış durumda ve 2018 itibarıyla ülkede dört fabrika daha bu sürece dahil olarak çalışmaya başlayacak. Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Çin ve Kaliforniya'daki tesislerle ilgili de benzer planlar yürürlükte.

Değerli bir kaynak

Yıllarca süren kuraklığın ardından Kaliforniya, suyun ne kadar değerli bir kaynak olduğunu anladı.

Sanayide kullanılan su miktarını azaltma çabaları özellikle önem taşıyor. Nestlé, bu eyaletteki beş su şişeleme fabrikasında ve dört gıda ve evcil hayvan bakım tesisinde su tüketimini azaltıyor.

Modesto şehrindeki süt fabrikasını dönüştürmek için çalışmalar şimdiden başlamış durumda. Bu fabrika, 'sıfır su' kullanan bir tesis olarak faaliyetlerinde herhangi bir yerel temiz su kaynağı kullanmayacak.

Modesto factory

7 milyon İsviçre Frangı büyüklüğündeki proje 2018 yılında tamamlandığında yılda yaklaşık 286 milyon litre tasarruf sağlıyor olacak.

Nestlé'nin Bakersfield ve Tulare'deki fabrikalarında, su muhafaza önlemleri sayesinde her yıl 98 milyon litre su tasarruf ediliyor. Bu önlemlerin, fabrikaların yıllık su çekimlerini 2014 düzeylerine göre %12 oranında azaltacak olması da olanak dâhilinde.

Sütten su çıkarmak demek, yeraltı sularını kullanmamız gerekmiyor anlamına geliyor.

Nestlé Waters’ın Kaliforniya'daki şişeleme fabrikaları yılda 208 milyon litre su tasarruf etmelidir. Bu da 2014'e göre yılda yaklaşık %8 azalma demektir.

Her bir fabrikada Su Koruma Birliği (Alliance for Water Stewardship) standardını uygulamak üzere çalışmalar hazırlık aşamasında.

Üç adımda tasarruf

Nestlé, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarında su kullanımını azaltmak için 3 adımdan oluşan bir yaklaşımdan yararlanıyor.

Öncelikle mühendisler, su kullanımını azaltmak için mevcut üretim işlemlerini optimize etmenin yollarını arıyorlar. İkinci olarak, hâlihazırda kullanılmakta olan suyu yeniden kullanma imkânlarını araştırıyorlar. Üçüncü aşamada ise ham maddelerden su elde edip, bunu geri dönüştürmek için yenilikçi yöntemler kullanıyorlar. 'Sıfır su' kullanan fabrika işte bu üçüncü aşamadaki inovasyonun bir örneği.

2010'dan bu yana su kullanımında toplam %25 oranında azalmayı mümkün kılıyor.

Bu üç çatallı yaklaşım, dünya çapında 80'i aşkın fabrikada kullanılıyor, 2010'dan bu yana su kullanımında toplam %25 oranında azalmayı mümkün kılıyor.

Nestlé, fabrikalarında 516 su tasarrufu projesi uygulanıyor. Böylece her yıl 3,7 milyon m3 su tasarrufu sağlanıyor. Bu rakam, 1500 adet Olimpik yüzme havuzuna denk.

Global araştırma kuruluşu Dünya Kaynakları Enstitüsü de su yönetiminin çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda faydalı olmasını sağlayarak Nestlé'nin su tasarrufuna yardımcı oluyor.

İnovasyon ve dikkatli yönetim, Nestlé'nin geçtiğimiz on yılda su tüketimini üçte bir oranında azaltmasını sağladı. Ama iş kesinlikle tamamlanmış değil. Sürekli olarak kaynak kullanımını gözden geçiren Şirket, mümkün olan her yerde tüm atık türlerini azaltmak ve verimliliği artırmak için ön planda olmaya kendisini adamış durumda.