back to all stories
2 minutes read

Çikolatamızda, sevdiğimiz o muhteşem tadın aynısını sadece küçük bir miktar şeker ile yakalamak artık mümkün.

Bilimadamları, dilinizin üzerinde daha çabuk çözünecek şekilde şekerin yapısını değiştirmenin bir yolunu buldu. Çok daha az şeker oranı ile aynı tadı almak mümkün olacak.

Ağızda eriyor

Bu buluşta hiçbir yapay tatlandırıcı, alışılmışın dışında bitki özleri kullanımı söz konusu değil. Sadece orijinal tatlı içeriğinde, yani şekerin kullanımında bir yenilik söz konusu. Nestlé bilimadamları, şeker kristallerinin katı ve içi dolu form yerine içi boş formda yapılmasını sağlayacak bir işlem geliştirdi.

Scientist  

Nestlé Teknoloji Başkanı Stefan Catsicas, Bloomberg ile yaptığı röportaj da, şekeri daha eşit olmayan bir şekilde dağıtarak, gıdaların içinde bulunan karmaşık ve doğal yapıya benzer bir uygulama üzerinde çalıştıklarını anlattı:

“Doğadaki gerçek gıdalar pürüzsüz ve homojen değildir. Oyuklarla, iniş çıkışlarla ve yoğunluklarla doludur. Bir elmaya elektron mikroskobu ile bakarsanız gördüğünüz şey tamamen budur. İşte bu değişkenliği üreterek aynı hissi canlandırabiliyoruz.”

"İyi bilim"

İngiltere’nin Gıda Bilimi ve Teknoloji Enstitüsünde Bilim Komitesi Başkanı olarak görev yapan Profesör Julian Cooper BBC 'ye bu gelişmenin önemli olduğunu söyledi: "Bu, iyi bilimdir. Pek çok kişi şeker üzerinde çalışarak miktarını azaltmayı hedefliyor."

Bu teknolojik başarı tüketicilerin yararına olacak. Nestlé, pek çok kişinin şeker alımını azaltmaya dikkat ettiği bir dönemde çikolata ürünlerinde tatlılık oranını düzenleyerek bir çok kişinin şeker alımını azaltmasına yardımcı olma potansiyeline sahip.

Bu, iyi bilimdir. Pek çok kişi şeker üzerinde çalışarak miktarını azaltmayı hedefliyor. Profesör Julian Cooper, İngiltere Bilim Komitesi Başkanı

Nestlé şimdi bu yeni işlemin patentini alıyor ve 2018'de ürünlerinde uygulamaya sunmaya başlamayı planlıyor. Yapılandırılmış şeker, Şirket’in dünya çapındaki 40 Ar-Ge tesisinden oluşan ağı kapsamında İsviçre ve İngiltere'deki araştırma ve geliştirme tesislerinde çalışan Nestlé bilimadamları tarafından bulundu ve geliştirildi.

Sağlık taahhütleri

Çalışma, Şirket’in, ürünlerindeki şekeri azaltma taahhüdünü yerine getirmesine yardımcı oluyor. Şeker azaltımıyla ilgili global politikasını sunduğu 2007 yılından bu yana ürün serisinde şeker miktarını düşürüyor. Şirket, 2015 sonu itibarıyla eklenmiş şeker içeriğini 18.000 ton azalttı.

Süt tozu markası Nesquik bunun zaman içinde nasıl başarıldığının önemli bir örneğidir. 2015'te Nesquik'teki şeker oranı, çikolatada %15 ve çilekte %27 azaltıldı. Yeni azaltımlar yapılmaya devam ediyor.


2007 yılından beri Nestlé ürünlerinden
39,000 ton
şeker azaltıldı

Sadece 3,4 gram şeker içeren Nesquik Less Sugar (Daha Az Şekerli Nesquik), 2017'de İngiltere'de pazara sunulacak. Düşük şekerli bir Nesquik versiyonunun ise önümüzdeki yıl ABD'de satışına başlanacak.

İlave şekerin azaltılması, ürünlerdeki tuz ve doymuş yağ miktarının azaltılması gibi Şirket’in beslenmeyle ilgili yaptığı geniş kapsamlı taahhütlerden biridir. Aynı zamanda da vitaminler, mineraller ve tam tahıl gibi daha sağlıklı besin maddelerini artırmaya odaklanmıştır.