back to all stories
3 minutes read

Her gün dünyanın dört bir yanında içilen iki milyar fincandan fazla kahvenin içinden birkaçını siz içiyorsanız, o kahvenin nereden geldiğini merak ediyorsunuzdur. “Bu kahveyi kimler yetiştiriyor? Kahve nasıl yetişiyor? Kahve üretiminin dünyamıza etkisi nedir?” gibi sorular aklınıza gelmiştir. 

Bireyler olarak kahvenin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için yapabileceğimiz birkaç şey var. Yeniden kullanılabilir bir kahve kupası almak, ambalajı geri dönüştürmek ve her seferinde sadece ihtiyacınız olan kadar su kaynatmak... Bu önlemlerin hepsi damlaya damlaya göl olur.

Peki ya kahvenizi hazırlayan şirketler? Dünyanın en büyük kahve şirketi olan Nestlé, en yüksek miktarda kahve alımı yapan şirkettir. Bu da büyük bir fark yaratabileceği ve olumlu bir etkide bulunmak için müthiş bir olanağa sahip olduğu anlamına gelir.

Sabah kahvenizin, 5 olumlu etkisi:

1. İş olanakları

Kahve üretiminde dünya çapında milyonlarca kişi çalışmaktadır. Alınan ürün, bu insanların geçimini sağlar, çocukların okul ücretlerini öder ve birçok alanda ailelere destek olur.

Ancak iklim değişikliği, ürün hastalıkları, yetersiz çiftçilik teknikleri ve çiftçilik bölgelerinden şehirlere doğru kitlesel göç, kahve sektörünün geleceğini tehdit etmektedir.

Gelecekte iş olanaklarının mevcut olmasını sağlamak, kısa vadede çiftçilerin daha fazla kahve yetiştirmesini sağlamaz. Mesele, kahve yetiştiriciliğini insanların gurur duyabileceği, çocuklarının sürdürmek isteyeceği bir iş hâline getirmektir.

Farmers picking coffee 

Mesele, yılda 10.000'i aşkın kahve yetiştiricisini, kendilerine daha iyi ürün veren ve daha yüksek gelir kazandıran çiftçilik yöntemleri konusunda eğitmektir. Bu, gerçek bir uzun vadeli yardım taahhüdüdür.

2. Eşit haklar

Kahve yetiştiriciliği dünyanın pek çok yerinde erkeklerin işi olarak görülür fakat böyle olması görülmektedir fakat bu değiştirilebilir. Örneğin Kenya'da kadın kahve yetiştiricileri vardır ama onlara her zaman sektörde liderliğe yükselme şansı verilmemektedir.

Nestlé'nin cinsiyet ve gençlik eğitim programları da işte bu nedenle hazırlandı.

Proje, kahve yetiştirme kooperatiflerindeki kadınlara eğitim vererek 'girişimci çiftçi' olmalarını sağlar. Kahve üretiminden liderliğe ve sağlık eğitimine kadar kendilerine her türlü bilgi verilir. Bu kadınlar daha sonra edindikleri bilgi ve becerileri topluluklarıyla paylaşarak kendileri gibi çiftçileri eğitirler.

Female coffee farmer 

Alınan sonuçlar, önemli sayıda kadının öne çıkarak, kahve yetiştiriciliği alanında iş gücüne katıldığını gösteriyor. Verilen eğitim, ilk üç yılda kadın girişimcilerin kahve ürünlerini ortalama %83 oranında artmasını sağladı.

3. Yoksulluğun azaltılması

Kahve yetiştiricileri dünya pazarındaki ham ürünün fiyatına oldukça bağımlıdır. Dalgalanmalar bir sonraki yılın ürününe yatırım yapmalarını zorlaştırabilir. Geçmişte kahve fiyatındaki keskin düşüşler, pek çok çiftçinin bu işten çekilmesine, bırakmasına neden olmuştur.

Kahve yetiştiricilerinin verimliliği artırmasına, maliyetleri azaltmasına ve ürünlerinin kalitesini artırmasına yardımcı olunmasıyla çiftçiler fiyat dalgalanmalarından daha az etkilenir.

Örneğin Filipinler'de Nescafé, tüm bölgedeki kahve çiftliklerinde sürekli toprak ve su koruma programları uyguluyor. Bu programların, yılın yağış olmayan aylarında özellikle faydalı olduğu kanıtlanmış durumda.

Coffee beans 

Program, kahve yetiştiricilerini, ikincil ürün olarak, yerel kapsamda "tuba-tuba" diye bilinen Jatropha Curcas bitkisini yetiştirmeleri için teşvik etmeye odaklanıyor. İyi bir gliserol ve biyo-dizel kaynağı olan Jatropha Curcas bir yandan toprak kaymasını önlerken, ek bir gelir de sağlayabilir.

Çiftçilere mikro finans planları sunan program, çiftçilerin ilerisini planlamalarına da yardımcı oluyor. Bu da geleceğe yatırım yapmak için 'iyi" bir yıl beklemek zorunda kalmamak anlamına geliyor.

Kahve yetiştirilen bölgelerde eğitimi, halk sağlığını ve su arzını geliştirme yönündeki projeler de yoksulluğun azaltılmasına yardımcı oluyor.

4. Çevre

Geçtiğimiz yıllarda kahve üretiminin, gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi ve çevre üzerindeki etkileriyle ilgili kaygılar, sürdürülebilir kahvenin yetiştirilmesinde itici güç oldu.

Bir ortamın ya da sistemin uzun bir süre boyunca çeşitliliğini ve verimliliğini koruma kapasitesi olarak ifade edilen sürdürülebilirlik, pek çok etkene bağlıdır.

Nescafé çiftçileri, su kaynaklarının nasıl korunacağı ve öğütme işleminde kullanılan suyun nasıl temizlenip geri dönüştürüleceğine dair eğiterek, sürdürülebilir tarımı desteklemektedir.

Yağmur Ormanları Birliği biyolojik çeşitliliği korumak ve sürdürülebilir geçim kaynakları sağlamak amacıyla çalışan küresel bir yardım kurumudur. Sürdürülebilir Tarım Ağı ise kırsal gelişim ve biyolojik çeşitliliği destekleyen bir yardım kurumları grubudur.

Coffee farm in Brazil 

Nescafé Planı, kapsamında her iki gruptan deneyimli zirai uzmanlar Nescafé ile birlikte çalışarak, modern bilimsel yöntemleri, çiftçilerin geleneksel bilgeliğiyle harmanlıyor. Bu da çiftçilerin doğal kaynakları ve eko-sistemleri korumalarına, kaliteyi ve çeşitliliği artırmalarına yardımcı oluyor.

Nescafé Planı da işte bu nedenle geliştirilmiştir. Kahve yetiştiriciliğinde uzun vadede sürdürülebilirliğin desteklenmesi amacıyla 2010- 2020 yılları arasında dünya çapındaki kahve projelerine 260 milyon İsviçre Frangı yatırım yapılması yönünde bir taahhüttür.

5. Gelecekteki hasatlar

Kahve ağaçları yaşlandıklarında ürettikleri çekirdek sayısı azalır ve hastalıklara yakalanmaya daha açık olurlar.

Örneğin Kolombiya'da yaprak pası denilen bir hastalık son yıllarda kahve çiftliklerini etkisi altına almış, hastalığa yakalanan kahve ağaçlarının kalitesini ve verimini ciddi oranda etkilemiştir.

Nescafé'nin Kolombiya'da kahve yetiştiricilerinin mevcut ağaçları iyileştirmek üzere Kolombiya Kahve Yetiştiricileri Federasyonu birlikte çalışmasının nedeni de budur.

Yerel üretme çiftliklerinde tohumdan üretilen bu ağaçlar daha verimli olup, yüksek kaliteli hasatları garanti ederken, çiftçilerin gelirlerini ve gelecekteki emniyetlerini artırıyor. Genel itibarıyla 4.400 hektardan fazla kahve tarlası, pasa dirençli ağaçlarla yenilenmiş durumda.

High yeild coffee plantlets 

Kahvenin sevilecek çok yönü ve kahve üretiminin de yapabileceği pek çok şey var. Tüm bu nedenlerden dolayı, sabah kahvenizi yudumlarken emin olun bu kahveden yararlanan sadece siz değilsiniz.