‘Çukulata - Çikolatanın Yerli Tarihi’ “yılın en iyi gastronomi kitabı” seçildi

Geri DönOca 22, 2015

Nestlé’nin desteğiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Türkiye’nin ilk çikolata tarihi kitabı ‘ÇUKULATA: Çikolatanın Yerli Tarihi’, Dünya Kitap Dergisi tarafından 2014 yılının “en iyi gastronomi kitabı” seçildi.  

Türkiye’yi çikolatayla tanıştıran Nestlé’nin desteğiyle okuyucularla buluşan tarihçi Saadet Özen’in kaleme aldığı ‘ÇUKULATA Çikolatanın Yerli Tarihi’, Dünya Kitap Dergisi tarafından “Yılının En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne layık görüldü.  

DÜNYA Kitap Dergisi’nin 22 yıldır verdiği “Yılın En İyileri” ödüllerinin sonuçları belli oldu. Yılın Telif ve Çeviri Kitapları, Yılın Polisiye Kitabı ve En İyi Gastronomi Kitabı ödüllerinin 2014 yılı sahipleri açıklandı. Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Arda Türkmen, Faruk Şüyun ve Osman Serim’den oluşan jüri, tarihçi ve yazar Saadet Özen tarafından yazılan, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Çukulata – Çikolatanın Yerli Tarihi” adlı kitabına “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülünü verdi.  2014’ün Ekim ayında okuyucularıyla buluşan ve çikolatanın Türkiye’deki tarihine dair ilk kitap olan ‘ÇUKULATA: Çikolatanın Yerli Tarihi’ kısa sürede büyük ilgi gördü. Kitap, çikolatanın Osmanlı’dan günümüze uzanan hikâyesinin en tatlı anlarını bizlerle paylaşırken, çikolatanın zaman içinde yüklendiği toplumsal ve kültürel anlamlara da ışık tutuyor. Çikolatanın yerli tarihine en uzun süre eşlik eden ve bu serüvene yön veren bir marka olarak kitabın destekçiliğini üstlenen Nestlé, aynı zamanda Osmanlı sarayının resmi çikolata tedarikçisi unvanını alan tek çikolata firması.     

Nestlé Hakkında:
Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé’nin temelleri 1867 yılında İsviçre’nin Vevey kasabasında atılır. Kimyager olan şirketin kurucusu Henri Nestlé dünyanın ilk hazır bebek mamasını geliştirir. Farine Lactée” ismi verilen bu ilk Nestlé ürünü, şirketin insanı ve sağlığı her şartta öncelikli tutma, bilimsel araştırma kalite, güven, gibi temel değerlerinin de bir sembolü olur.  

Nestlé,  148 yılda yeni ürünler, yeni kategoriler ile istikrarlı bir şekilde büyümüş ve dünya gıda ve beslenme sektörünün lideri haline gelmiştir. Bugün Nestlé 500’e yakın fabrikası 339,000 çalışanı ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde faaliyet göstermektedir. 4 kıtada 34 merkezde 5000 kişilik bir ekiple AR-GE çalışmaları yürüten Nestlé, AR-GE’ye her yıl yaptığı 1,7 milyar doların üzerindeki yatırımla araştırma geliştirme konusunda da gıda firmaları arasında lider konumdadır. 1909 yılında, Türkiye’deki ilk satış ofisini açan Nestlé Türkiye’nin en köklü gıda firmasıdır.  1927’de Türkiye’deki ilk çikolata fabrikasını kurarak üretime başlayan Nestlé,  bugün 12 kategoride 800‘ ün üzerinde  ürünü ve 50‘ye yakın markasıyla faaliyet göstermektedir. Üretimini Bursa Karacabey, ve Bursa Kestel’deki fabrikalarında gerçekleştiren Nestlé, Türkiye’de satılmakta olan ürünlerinin %92’sini Türkiye’de  üretmektedir. 100 yılış aşın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Nestlé bugün 3800  kişiye doğrudan, 7200’in üzerinde kişiye  dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır. Nestlé, Türkiye’deki üretim üssünden başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere bölge ülkelerine ihracat gerçekleştirmektedir.