NESCAFÉ ile kahvenin kalbine yolculuk

Geri DönŞub 21, 2017

NESCAFÉ’nin davetlisi olarak kahvenin çekirdekten fincana yolculuğunu keşfetmek üzere gazeteciler ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan bir grup Coşkun Aral ile birlikte Meksika’da kahve hasadına katılarak NESCAFE Plan kapsamında kahve keyfinin nesiller boyu sürmesini sağlayacak çalışmaları yerinde inceleme fırsatı buldu.

1938 yılında “saf çözünebilir kahve”yi icat eden NESCAFÉ kahve keyfini tüm dünyada erişilebilir bir lezzet haline getirdi, kahve keyfinin nesiller boyu sürdürülebilirliğini sağlamak için de 50 yıldır kahve üreticileri ile çalışıyor. Ayrıca, NESCAFÉ, sürdürülebilirlik çabalarını bütünleyici bir çerçevede birleştiren NESCAFÉ Planı’nı da 2010 yılından bu yana sürdürüyor. Bu süre zarfında 250 tarım uzmanı ile 390 bin kahve çiftçisine eğitim verildi.

NESCAFÉ Türkiye ekibi, gazeteciler ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan bir grup ve Coşkun Aral ile birlikte, ilk olarak Mexico City’de açıklanan ve 2020 yılına kadar kahve projelerine yönelik 500 milyon dolarlık yatırımı öngören planın uygulandığı çiftlikleri ziyaret etmek ve kahvenin çekirdekten fincana uzanan doğal yolculuğunu yerinde keşfetmek üzere Meksika’ya gitti.

NESCAFÉ Planı ile çiftçilere 220 milyon dayanıklı kahve fidesi

Kahvenin sürdürülebilirliğine en fazla yatırım yapan şirket olan NESCAFÉ, Ortak Değer Yaratma kültürünün bir yansıması olan Plan kapsamında iklim değişikliği, mahsul hastalıkları, zayıf çiftçilik teknikleri ve tarım bölgelerinden şehirlere toplu göç gibi gelişmeler karşısında geleceği tehlikeye düşen kahve üretiminin gençler için cazibesini artırmayı hedefliyor. Üreticilerin gelirlerini iyileştirmeyi hedefleyen çalışmalar arasında çiftçilere verilen eğitimlerin yanı sıra ekim alanlarını yenileyecek destekler bulunuyor. Bu kapsamda 2020 yılına kadar 220 milyon yüksek verimli ve hastalıklara karşı dirençli kahve fidesinin çiftçilere dağıtılması planlanıyor. NESCAFÉ aynı zamanda doğrudan çiftçilerden ve onların üretici birliklerinden aldığı kahve miktarını beş yıl içinde iki katına çıkarmayı planlıyor. Meksika da 500binden fazla küçük kahve çiftliğine sahip bir kahve ülkesi olarak doğrudan çiftçilerle çalışılan ülkeler arasında önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu kapsamda katılımcılar Meksika ziyareti sırasında bu program dahilinde olan çiftçilerle tanışma, kahve hasadına katılma ve NESCAFÉ’nin sürdürülebilirlik kapsamındaki çabalarını yerinde görme fırsatı buldu.


Saf çözünebilir kahve sadece su kullanılarak üretiliyor

Kahve tarlaları ile ıslak ve kuru değirmen ziyaretleri sırasında katılımcılar, kahve meyvesini ağaçlardan elle toplanmasından başlayan NESCAFÉ üretim sürecini de yakından görme fırsatı buldu. Kahvenin çekirdekten fincana yalnızca su ile temas ettiği bu yolculuğun ilk aşamasında tek tek elle toplanan kahve meyvelerinin içerisinden çekirdekler ayıklanıyor ve tek tek fiziksel kontrolden geçiriliyor. Ancak sıkı fiziksel spesifikasyonları karşılayan yeşil kahve çekirdekleri seçilerek kavruluyor ve öğütülüyor. Daha sonra sıcak suyla pişiriliyor ve kahvenin özü çıkarılıyor. Bu özün içindeki su buharlaştırılarak saf kahve özü çıkarılıyor. Dondurma veya püskürtme yöntemiyle de kurutularak saf çözünebilir kahve elde ediliyor.


NESCAFÉ 10 yıl içinde tamamen sürdürülebilir kaynaklardan gelecek

NESCAFÉ, sorumlu çiftçilik odağını sürekli korurken, tedariğini de sürdürülebilir kaynaklardan sağlamaya büyük önem veriyor. Halihazırda küresel olarak içilen her iki NESCAFÉ fincanından birisi sürdürülebilir kaynaklardan elde ediliyor. Hedef bu oranı 10 yıldan kısa bir süre içerisinde yüzde 100’e çıkarmak.

Kahvenin çekirdekten fincana olan yolculuğunun detayları için #ÇekirdektenFincana ve #biNESCAFEilekeşfet hashtaglerini takip edebilirsiniz.