Nestlé Bilim İnsanları, Çocukların Ebeveynleri ile Yemek Hazırlarken Daha Fazla Sebze Tükettiğini Saptadı

Geri DönNis 23, 2014

Nestlé bilim insanları, anne ve babaları ile birlikte kendi yemeklerinin hazırlanmasına yardımcı olan çocukların, yemek yapma işlemine katılmayan çocuklara oranla daha fazla sebze tükettikleri sonucuna ulaştı.

Merkezi Lozan’da bulunan Nestlé Araştırma Merkezi’nde çalışan bilim insanlarının, çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine yaptığı kapsamlı araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. Appetite Dergisi’nde yayınlanan araştırma haberine göre; ebeveynleri ile birlikte yemek hazırlama sürecine dahil olan çocukların daha yüksek oranda sebze tükettiği sonucuna ulaşıldı.

47 ebeveynin katıldığı araştırmada, ebeveynlerden 6 ila 10 yaş aralığındaki oğulları veya kızları ile birlikte tavuk pane, salata, karnabahar ve makarna dahil çeşitli malzemelerden yemek hazırlaması istendi. Deneye katılan çocukların yarısı hem salata malzemelerini birleştirdi hem de ebeveynlerinin tavuk parçalarını kaplamasına yardımcı oldu. Diğer yarısı ise anne ve babaları yemek hazırlarken ayrı bir yerde oyun oynadı.

Araştırma sonuçlarına göre; ebeveynleri ile birlikte yemek yapan çocuklar neredeyse %76 oranında daha fazla salata ile %27 oranında daha fazla tavuk tüketti. Ortalama sonuçlara göre yemek pişirmeye eşlik eden çocukların etmeyen çocuklara göre %25 oranında daha fazla kalori aldığı belirlendi.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları mutfakta belirleniyor

Araştırmayı yürüten ekibin lideri beslenme uzmanı Dr. Klazine van der Horst araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: “Mutfakta ebeveynleri ile yemek yapan çocukların genel olarak yemeklerinin daha büyük bir bölümünü bitirdiğini ve daha fazla miktarda sebze yediğini gördük. Yaptığımız araştırma, çocukları yemek hazırlama sürecine dahil etmenin, onların sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine olumlu katkı sağladığını ortaya koydu”.

Bu araştırmanın ışığında beslenme uzmanları, gelecekte çocukların beslenme düzenlerini ve yemek seçimlerini nasıl şekillendireceğini görmek üzere uzun soluklu çalışmalara devam edeceğinin mesajını veriyor.

Farklı malzemelerin kullanılması salata tüketimini arttırıyor

Araştırma sonuçlarına bakıldığında özellikle salata tüketiminde artış gözlemleniyor. Bilim insanlarına göre bunun en önemli sebebi çocukların bağımsız bir şekilde salatanın farklı malzemelerinin seçimini daha kolay yapması.

Aile ile mutfakta vakit geçirmek çocukların psikolojisine de olumlu katkı sağlıyor

Araştırmaya katılan beslenme uzmanları, ebeveynler ve çocukların birlikte yemek yapmasının sadece gıda alımı üzerindeki olumlu etkilerinden değil, aynı zamanda ebeveynler ve çocukların birlikte iyi vakit geçirmesinden dolayı da faydalı olabileceğini belirtiyor. Çocukların, aile için yemek yaptıklarında kendilerini daha bağımsız ve gururlu hissettikleri ifade ediliyor.

Ayrıca mutfakta vakit geçiren çocukların masada daha uzun süre kalması ve yemekten daha fazla keyif alması, yemeği hazırlarken harcanan toplam süre ile yemeği yerken harcanan süre arasında da bir ilişki olduğu ortaya koyuluyor.

Okul çağı çocuklarına sebze çeşidi sunmak onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Zürih ETH Üniversitesi ve Nestlé tarafından yürütülen ve “Public Health Nutrition” Dergisi’nde yayınlanan başka bir araştırmaya göre ise; okul çağındaki çocuklara sebzede çeşitlilik sunmak çocukların sebze ağırlıklı seçimler yapmasını sağlıyor.

Nestlé Araştırma Merkezi her yıl 200’ün üzerinde bilimsel araştırma yayınlıyor

Bu araştırma Nestle’nin dünya üzerinde 34 Araştırma ve Geliştirme ve Ürün Teknolojisi Merkezleri’nden biri olan (NRC) yapıldı. Nestlé Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar, her yıl yayınlanan 200’ün üzerinde bilimsel araştırma ile gıda sektörünün geleceğinin şekillenmesine yardımcı oluyor.

Nestlé Türkiye , Almanya, Tayland, Venezüella ve Hindistan gibi ülkeler de dâhil olmak üzere dünya genelinde aşçılık okulları ve eğitim programları ile ebeveynlerin ve çocukların daha sağlıklı tercihler yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Nestlé Hakkında

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé’nin temelleri 1867 yılında İsviçre’nin Vevey kasabasında atılır. Kimyager olan şirketin kurucusu Henri Nestlé dünyanın ilk hazır bebek mamasını geliştirir. Farine Lactée” (sütlü un) ismi verilen bu ilk Nestlé ürünü, şirketin insanı ve sağlığı her şartta öncelikli tutma, bilimsel araştırma kalite, güven, gibi temel değerlerinin de bir sembolü olur.

Nestlé,  147 yılda yeni ürünler, yeni kategoriler ile istikrarlı bir şekilde büyümüş ve dünya gıda ve beslenme sektörünün lideri haline gelmiştir. Bugün Nestlé 500’e yakın fabrikası 339,000 çalışanı ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde faaliyet göstermektedir.

4 kıtada 34 merkezde 5500 kişilik bir ekiple AR-GE çalışmaları yürüten Nestlé,  AR-GE’ye her yıl yaptığı 1, 7 milyar Amerikan Doları yatırımla araştırma geliştirme konusunda da gıda firmaları arasında lider konumdadır. 1909 yılında,  ülkemize giren Nestlé Türkiye’nin en köklü gıda firmasıdır. 1927’de ülkemizin ilk çikolata fabrikasını kurarak üretime başlayan Nestlé,  bugün 12 kategoride 800‘ ün üzerinde  ürünü ve 50‘ye yakın markasıyla faaliyet göstermektedir.