Sort by
Sort by

Çiftçiler bilinçleniyor fıstıkta verim artıyor

Basın Bültenleri'ne Geri Dön

Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın 2011 yılında başlattığı, Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimlilikte artış sağlayan Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nde çiftçilerin eğitimleri ve motivasyon gezileri tüm hızıyla sürüyor.

“Çikolata ile fıstığın efsanevi aşkı” Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın işbirliğiyle 2011 yılından bu yana yürütülen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Antep fıstığının ağaç başına üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Fıstığımız Bol Olsun projesinde 2014 yılı başından itibaren ikinci aşamaya geçildi. Projenin 2014-2018 arası dönemi kapsayan ikinci aşamasında, birinci aşamada elde edilen deneyim ve birikimlerin bölgeye yaygınlaştırılması ile sağlanacak verim ve kalite artışının Antep fıstığı üretimine katma değer yaratması hedefleniyor.

Ağaç başına verimlilikte % 49 artış, çıtlama oranında % 24’lük artış sağlanan,komşu bahçelere göre verim artışı dekar başına ortalama % 123 olarak gerçekleşen projenin 5 yıl olarak planlanan ikinci etabında ise daha fazla sayıda çiftçiye ulaşılması amaçlanıyor. Projenin ikinci aşamasında, uygulanan sürdürülebilir fıstık üretimi uygulamalarıyla sağlanan verim ve kalite artışının üreticiye kazanç olarak yansıması, fıstığın verim ve kalitesini etkileyen sorunlara çözüm üretmek ve anıtsal değeri olan ağaçların koruma altına alınması yönünde çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede projenin ikinci aşamasının ilk yılı olan 2014’te, Gaziantep’in Nizip, Karkamış ve Oğuzeli ilçelerinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarına 118 çiftçi katıldı. Yine aynı ilçelerde düzenlenen teorik ve uygulamalı eğitimlere 211 çiftçi katıldı. Mentörlük hizmeti verilecek alanlar ve 401 aday üretici belirlendi. Çalışma sahası, Oğuzeli 2, Nizip 5 ve Karkamış 2 olmak üzere toplam 9 ayrı bölgeye ayrıldı.

Yetiştiricilik eğitimleri ve motivasyon toplantıları

Projenin ikinci aşamasına dahil olan 1 Şubat ile 30 Mayıs 2015 arasını kapsayan dönemde de “Barak Ovası” projesi kapsamında Antep fıstığı üreticilerine Antep fıstığı yetiştiriciliği eğitimleri verildi ve Fıstığımız Bol Olsun proje bahçelerine Teknik Gezi düzenlendi. Bu dönemde, Antep fıstığı üreticilerinin verim ve kaliteyi etkileyen uygulamaları yapabilme konusunda kendine yeterli hale gelmeleri amacıyla Karkamış ve Oğuzeli ilçeleri ile Nizip-Gökçeli Köyünde teorik eğitim verildi. Eğitimlere 140 çiftçi katıldı. Uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde, Antep fıstığında bitki besleme ve gübreleme esasları, hastalık ve zararlılar ile mücadele yöntemleri, organik tarım ve bahçelerde erkek bireylerin önemi gibi konular işlendi.

Örnek bahçelerde düzenlenen bahçe günleri etkinlikleri ile de üreticiler arasında Fıstığımız Bol Olsun Projesi deneyimlerinin paylaşılması sağlandı ve gönüllü üreticilerin motivasyonlarının artırılması amacı ile Karkamış ilçesinden 48 üretici sahaya götürüldü. Proje hakkında detaylı bilgi verilerek Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nin uygulandığı bahçeler (uygulama bahçeleri) incelendi. Üreticilerin, uygulama bahçe sahipleriyle uygulamalar hakkında birebir ve toplu görüşme yapmaları ve fikir alışverişinde bulunmaları sağlandı.

Proje kapsamında 2015 yılında örnek proje bahçelerinin izlenmesine, bilgilendirme toplantılarına, mentörlük hizmetlerine ve Halk Eğitim Merkezi işbirlikleriyle aşılama ve budama eğitimlerine aralıksız devam edilecek.