Sort by
Sort by

Kahvaltılık Gevrekler Çocuklarda Zihinsel Performansı Olumlu Etkiliyor

Basın Bültenleri'ne Geri Dön
1anesquik.jpg

Yapılan araştırmalara göre, evde kahvaltı eden çocuklarda, etmeyenlere kıyasla obezite riski azalıyor. Özellikle kahvaltılık gevreklerin zihinsel performansa olumlu katkısı, yapılan çalışmalarda ön plana çıkıyor. Glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı düşük olan kahvaltılık gevrekler, hem küçük yaşlardan itibaren kahvaltı alışkanlığını desteklemeye, hem de süt ile beraber tüketilerek çocukların sağlıklı büyümesi ve dengeli beslenmesinin yanı sıra zihinsel performansın artmasına yardımcı olabiliyor.

Yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar daha erken saatlerde uyanıyor. Kimi zaman yataktan geç kalkarak kahvaltıya ayıracağı zamanı uyuyarak değerlendirmek isteyen ya da iştahsız olan çocuklar, günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlayabiliyorlar. Ancak uzmanlar, dengeli bir kahvaltıyla güne başlamanın, daha sağlıklı ve başarılı bir hayat yolunda atılması gereken büyük bir adım olduğunu ortaya koyuyor.

1akahvaltilik.jpg

Çocuk Sağlığı Araştırma ve Eğitim Enstitüsü tarafından yapılan çocuk ve bebeklerde beslenme ve yaşam tarzının sağlığa olumsuz etkilerinin tanımlanması ve önlenmesi çalışması, sekiz Avrupa ülkesinden alınan verilerle hazırlandı. Bu çalışma için, 2-10 yaş aralığında ve %51’i erkek olan 8863 çocukla yapılan anketlerle çocukların kahvaltı alışkanlıkları belirlendi. Ardından çocuklar, evde kahvaltı edip etmediklerine göre iki gruba ayrıldı. Günümüzde çok yaygın olarak görülen obezite ve kalp damar hastalıkları riskine ilişkin kan yağı verileri (kolesterol ve trigliserit) alınırken, ağırlık, bel çevresi ve tansiyon ölçümleri gerçekleştirildi. Bir ivmeölçer kullanılarak 3 ila 11 günlük fiziksel aktivite tahmini yapıldı ve çocuklar günlük fiziksel aktivite sürelerine göre gruplandırıldılar.

Evde kahvaltı etmenin sağlığa olumlu etkileri var

1anesq.jpg

Çocukların %70’ten fazlası, çoğunlukla evde kahvaltı ettiğini belirtti. Evde kahvaltı eden çocukların obezite riskinin daha düşük olduğu, kalp damar hastalıkları ile ilişkili kan değerlerinin daha iyi olduğu ve daha ince bir bele sahip oldukları görüldü. Okul çağındaki erkek çocuklarda, evde kahvaltı etmek daha düşük obezite riski ve vücut yağı, daha fazla yüksek HDL (iyi huylu) kolesterol ve düşük trigliseritle ilişkilendirildi. Okul çağındaki kız çocuklarda ise, evde kahvaltı etmek daha ince bir bel çevresi, yüksek HDL kolesterol ve düşük toplam kolesterol ve trigliseritle ilişkilendirildi.

Kahvaltı etmek zihinsel performansı artırmaya yardımcı oluyor

Çocuklar ve gençlerde kahvaltı etmek, özellikle yetersiz beslenme durumunda, sıklıkla zihinsel performansla ilişkilendiriliyor. Ancak kahvaltı sıklığı kadar önemli olan kahvaltının besin değerine odaklanan çok sayıda çalışma bulunmuyor. Bu konu hakkındaki bir sistematik değerlendirme, kahvaltının besin bileşimini, enerji alımı, glisemik indeks (kan şekeri yükseltme hızı) ya da yükünün performansa etkisini ele alan, iyi beslenen yetişkin ve çocuklar hakkında 15 makaleden elde edilen veriyi bir araya getirdi.

Zihinsel performans ve okul performası, farklı zamanlarda ve hafıza, dikkat, akıl yürütme, sözel ve matematiksel yetenekler dahil olmak üzere çeşitli açılardan değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda düşük glisemik indeks ya da yük, daha iyi zihinsel sonuçlar ile ilişkilendirildi. Özellikle ‘dikkat’, düşük glisemik içerikli kahvaltı edildiğinde ortaya çıkan iyileşmelerden en fazla etkilenen unsur olarak belirlendi. Bu doğrultuda, diğer kahvaltı seçenekleri arasından düşük glisemik indeksi ile ön plana çıkan tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, zihinsel performansa olumlu etki edebiliyor. Zihinsel performans üzerindeki etkiye dair daha somut sonuçlar elde etmek için değerlendirilen araştırma sayısını artırmak gerekiyor.