Deniz ürünleri tedarik zincirindeki artan işgücü ve insan hakları ihlalleri ve bu tür uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik taahhüdümüzü göz önünde bulunduran Nestlé, Tayland’dan tedarik edilen deniz ürünlerine yönelik bir Eylem Planı (pdf, 650Kb) yayımlamıştır. Bu planda işçileri ihlallerden korumak, çalışma şartlarını iyileştirmek ve çocuk ve genç işgücü dâhil kabul edilemez uygulamalarla mücadele etmek üzere tasarlanmış bir dizi eylem yer almaktadır.
Bu Eylem Planı, şirketlerin işgücü sorunlarını kavrayarak bu sorunlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak amacıyla çalışmalar yürüten bir küresel bir STK olan Verité tarafından sağlanan önerileri dikkate almaktadır. Verité, Tayland balıkçılık sektöründeki zorla çalıştırma ve yabancı göçmen işçilerin işe alım, istihdam ve yaşam şartlarındaki kaçakçılıkların araştırılması amacıyla Nestlé tarafından 2015 başlarında görevlendirilmiştir.
Verité, yalnızca Nestlé için değil, tüm tedarikçi ve devlet makamları için geçerli önerilerin yer aldığı bir rapor yayımlamıştır (pdf, 850Kb). Bulgular özgün olmadığı gibi Nestlé’nin tedarik zinciriyle kısıtlı değildir. Tayland deniz ürünleri sektöründen deniz ürünleri tedarik eden hemen her şirket aynı risklere maruz kalmaktadır.
Nestlé bu riskleri ve kendi tedarikiyle olan bağlantıları aydınlatmayı tercih etmiştir. Sektörü daha iyi anlayabilmek amacıyla Verité’den ayıklanmamış karides tedarik eden çiftliklerin kullanımına yönelik balık unu (veya balık yemi) üreten altı noktayı araştırmasını talep ettik.
Verité’nin tespit ettiği temel bulgular kaçakçılık, şikayet prosedürleri eksikliği, zorla ve çocuk işgücü (reşit olmayan), işyeri şartları ve ücretler ile sosyal olanaklar dâhil potansiyel sorunlarla bağlantılıdır. Bu bulgular ayrıca Tayland balıkçılık sektöründe doğal olarak avlanmış diğer deniz ürünlerini de temsil edebilecektir.
Yayımlanan Eylem Planı hakkında görüş belirten Nestlé Operasyon Başkan Yardımcısı Magdi Batato, “Nestlé, Tayland’daki deniz ürünleri tedarik zincirimizdeki ciddi ve karmaşık zorla çalıştırma sorunuyla mücadele etmek için diğer paydaşlarla birlikte çalışmalara yürüterek bu sorunu ortadan kaldırmayı taahhüt etmektedir. Eylem Planımızın kabul edilemez uygulamalardan etkilenen kişilerin yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
Bu süreç ne hızlı ne de kolay olacak, fakat önümüzdeki aylarda büyük ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyoruz.”
Nestlé’nin Eylem Planı tümü tedarikçilerimizin işgücü ve insan hakları ihlallerine yol açabilecek herhangi bir uygulamaya girmelerini önlemek amacıyla mekanizmaların güçlendirilmesine yönelik net hedefi bulunan 10 temel faaliyet üzerine odaklanmaktadır.
Bu faaliyetlere göçmen işgücü acil müdahale ekibinin oluşturulması, şikâyet mekanizması kurulması, sektörde faaliyet gösteren kaptan ve tekne sahiplerine eğitimlerin verilmesi, asgari zorunlu çalışma standartları bilincinin artırılması, daha iyi hammadde izlenebilirliğinin oluşturulması ve balıkçı teknelerindeki çalışma standartlarının doğrulanmasının sağlanması yer alacaktır.
Planı derhâl uygulamaya alacağız. 2016 boyunca planın yaygınlaştırılması devam edecek olup, ilerlememizi Toplumda Nestlé Faaliyet Raporumuz kapsamında kamuya açık bir şekilde yayımlayacağız.
Tayland’da yerleşik bir yönetici işe alınarak Nestlé’nin ana deniz ürünleri tedarikçileriyle yapılacak işbirliğiyle desteklenerek planın uygulanması denetlenecektir. Zamanla perakendeciler, üreticiler, hükümet ve sektördeki işgücü sorunlarıyla mücadeleye yönelik faaliyet gösteren STK’lardan oluşan uluslararası bir birlik olan Sürdürülebilir Karides Tedarik Zinciri Görev Gücü’ne de katılacağız.
Eylem Planımız kapsamında aşağıdaki adımları tedarikçiler ve yerel iş ortaklarımızla birlikte atacağız:
- ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ
Taylandlı balık işçilerin işgücü ihlallerine karşı korunmasına yardımcı olmak ve iyileştirme çalışmaları yürütmek için Nestlé bir Göçmen İşgücü Acil Durum Müdahale Ekibinin oluşturulmasını koordine edecektir. Nestlé, yerel STK’lardan oluşan bir ağ yardımıyla üçüncü taraf bir iş ortağıyla çalışarak risk altındaki kişileri koruyacak kısa vadeli adımlar atacak (tedbirler arasında borç satın alma, çalışma izinlerini düzenleme ve yer değiştirmeleri kolaylaştırma yer alabilecektir).
- ŞİKÂYET MEKANİZMASI
Tekne kaptanları ve gemi amirlerine yönelik zorunlu çalışma standartları ve işyeri sağlığı ve güvenliği konularını kapsayan bir bilinçlendirme kampanyası hayata geçirilecektir. İsim vermeden raporlamaya imkân tanıyan bir şikâyet mekanizması bu faaliyet kapsamında uygulanacaktır.
- BALIKÇI TEKNELERİ DOĞRULAMA PROGRAMI
İç denetim programı ile balıkçı teknelerindeki çalışma şartları doğrulanacaktır. Tekneler üç aylık dönemlerde rastgele seçilerek üçüncü taraf doğrulamasından geçecektir. Denetim kapsamına iş kariyerleri geçmişini öğrenmek ve gerek çalışma gerekse yaşam şartlarını değerlendirmek amacıyla tekne işçileriyle yapılacak mülakatlar da dâhil olacaktır.
- EĞİTİM PROGRAMI VE EN İYİ UYGULAMALAR
Tekne sahipleri ve kaptanlara yönelik bir eğitim programı başlatmak amacıyla Nestlé diğer şirketler ve STK’larla birlikte çalışacaktır. En iyi uygulamalara izlenebilirlik, işe alım uygulamaları, balık avlama sistemleriyle tekne işçilerinin çalışma ve yaşam şartları dâhil olacaktır.
Bu programa Hizmet Sözleşmesi Şablonları ve kurallar, işçi kimlik kartları, işçi isimlerini, çalışma sürelerini, ücret ve ilgili uygun kesintileri izlemeye yönelik bir şablondan oluşan bir uygulama kiti de potansiyel olarak dâhil olacaktır
- İZLENEBİLİRLİK HEDEFLERİ
Nestlé tarafından içerik maddesi olarak kullanılan deniz ürünlerinin balıkçı teknelerinden üretim tesislerine kadar olan izlenebilirliklerini iyileştirmek amacıyla bir sistem kurulacaktır. Bu sistem balıkçı tekneleri için bir tanımlama sisteminin uygulanmasıyla başlayacaktır. Ticari sözleşmelere izlenebilirlik hedefi ile insan hakları ve çalışma standartlarına yönelik bir izleme ve iyileştirme sisteminin uygulanması da dâhil olacaktır.
Bu sayede Nestlé tarafından içerik maddesi olarak kullanılan deniz ürünlerinin tüm potansiyel kaynaklarının (çiftlikler, fabrikalar, balıkçı teknelerine kadar) tanımlanmasına yardımcı olunacaktır. Tanımlama sonrasında tedarikçilerin kaynakları sürekli olarak değerlendirilerek Sorumlu Kaynak Kullanımı Kılavuzları standartlarımıza uygunluk sağlamalarına yardımcı olunacaktır.
Nestlé, Tayland’da olduğu kadar Güneydoğu Asya’da yüksek miktarlarda deniz ürünleri satın alan bir şirket olmasa da Tayland Hükümeti temsilcileri, yerel deniz ürünleri tedarikçileri ve uluslararası alıcılardan oluşan çok paydaşlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çalışma Grubuna katılmaya devam ederek çalışmalarını desteklemeye yardımcı olacağız. Bu grup, adil olmayan uygulamalara son verilmesine yardımcı olmak için tesisler, ana işleyiciler ve balık çiftliklerine yönelik eğitim kılavuzları ve zorla çalıştırma ve çocuk işgücünün sürdüğü yerlerin tespit edilmesi amacıyla balıkçı teknelerinin incelenmesini destekleyen araçlar geliştirmiştir.