İster alanınızda deneyimli olun isterse yeni mezun, Nestle’de size uygun bir iş fırsatı her zaman mevcut. Buradan iş ara
- Home
- Ortak Değer Yaratmak
- Kırsal kalkınma ve sorumlu tedarik
- Sorumlu Tedarik
- Tedarik zincirinde çiftlik hayvanları sağlığı ve refahı
Tedarik zincirinde çiftlik hayvanları sağlığı ve refahı
Dünyanın en büyük gıda firması olarak gıda kaynağı olarak yetiştirilen hayvanların sağlık, bakım ve refahı hakkındaki kamunun kaygılarını paylaşıyoruz. Sorumlu Kaynak Kullanımı Kılavuzlarımızın (RSG) hayata geçirilmesiyle hayvan kökenli içerik maddelerinin doğrudan tedarikçilerinden bu firmaların tedarikçilerine ve çiftliklere kadar genişletilmiş tedarik zincirimizin her düzeyinde pozitif değişimin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak istiyoruz.
2014’te Nestlé küresel tedarik zincirindeki çiftlik hayvanlarının sağlık, bakım ve refahlarını sürekli iyileştirmeye yönelik kamuya verdiği taahhüdünü geliştirmeye devam etmiştir.
-
Zorunlu Nestlé Tedarikçi Kurallarımız tüm hayvan kökenli içerik maddeleri tedarikçilerimizin hayvan refahına ilişkin uygulanabilir tüm yasa ve mevzuatlara uyum sağlamalarını ve bu gereksinimi kendi tedarikçi ve çiftlik sahiplerine iletmelerini gerektirmektedir. Ancak, tedarik zincirimizdeki çiftlik hayvanlarının sağlık, bakım ve refahlarının ileri düzeyde iyileştirilmesi ve tüketici ve paydaşlarımızın beklentilerinin karşılanabilmesi için mevzuata uygunluğun ötesine geçmemiz gerektiğinin farkındayız.
Bu doğrultuda şirket 2012’de Nestlé Çiftlik Hayvanları Refahı Taahhüdünü hayata geçirerek 2014 Temmuz ayında güncellemiş ve güçlendirmiştir. Bu Taahhüdümüz Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ilkelerini temel almaktadır. Diğer gelişmelerin yanında küresek tedarik zincirimizden OIE tarafından tanımlanmış ‘Beş Özgürlük’ ile uyumlu olmayan spesifik uygulamaların kademeli olarak kaldırılmasına ilişkin bir taahhüdümüz de bulunmaktadır:
- Açlık, susuzluk ve kötü beslenmeden azatlık;
- Korku ve sıkıntıdan azatlık;
- Fiziksel ve sıcaklık kaynaklı rahatsızlıktan azatlık;
- Acı, yaralanma ve hastalıktan azatlık ve
- Normal davranışları sergileme özgürlüğü.
Tedarik zincirimizdeki yetiştiricilik uygulamalarının sürekli iyileştirilmesine yönelik vermiş olduğumuz taahhüt kapsamında kaldırmayı taahhüt ettiğimiz spesifik uygulamaların bazıları:
- Büyükbaş hayvanlar: boynuz kesme; kuyruğun kesilerek kısaltılması, boynuzsuzlaştırma ve anestezi ve analjezi uygulanmadan kısırlaştırma; süt danası kafesleri;
- Domuzlar: gebelik kafesleri; kuyruğun kesilerek kısaltılması; cerrahi kısırlaştırma;
- Kümes hayvanları ve yumurtalar: kafes sistemleri, özellikle kafes dizileri; hayvan sağlığı ve refahına etkileri açısından hızlı büyütme uygulamaları ve
- Genel olarak hayvan üretim sistemleri: öncelikli olarak OIE rehberliğinde sorumlu antibiyotik kullanımına odaklanarak büyütme kolaylaştırıcı maddelerin kademeli olarak azaltılmasıdır.
Nestlé Çiftlik Hayvanları Refahı Taahhüdü Sorumlu Kaynak Kullanımı Kılavuzlarımızın bir bölümünü oluşturan et, kümes hayvanları, yumurtalar ve süt ürünlerine ilişkin Sorumlu Tedarik gereksinimlerimiz için temel teşkil eder.
World Animal Protection ile resmi iş ortaklığı öncesinde tedarik zincirimizdeki çiftlik hayvanları refah uygulamalarını değerlendirmeye yönelik bir protokol geliştirmek amacıyla Nestlé 2013’te bu küresel STK ile ortak bir çalışma gerçekleştirmiştir. Et, kümes hayvanları, yumurtalar ve süt ürünlerine ilişkin Sorumlu Tedarik gereksinimlerimizi hayata geçirmek, geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla 2014 boyunca birlikte çalışmalar yürütmeye devam ettik.
Tüm tedarikçilerimiz Sorumlu Kaynak Kullanımı Kılavuzlarımıza uygunluk sağlamak amacıyla sürekli iyileştirme göstermek zorundadırlar. İyi çiftlik hayvanları refahı sağlamaya ve tedarik zincirimiz genelinde güncellenmiş çiftlik hayvanları refahı taahhüdümüzün farkındalığını sürekli artırmaya yönelik bir ilk adım olarak hayvan kökenli içerik maddelerimizin takibini sağlamak için Nestlé World Animal Protection ve tedarikçilerimizle birlikte çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalara çiftlik hayvanlarının sağlık, bakım ve refahına ilişkin gereksinimlerimize uyulduğundan emin olmak amacıyla bağımsız üçüncü taraf denetçi SGS tarafından gerçekleştirilen çiftlik düzeyi değerlendirmeler de dâhildir. RSG ile uyumluluğun sağlanması amacıyla 2014’te yüzlerce değerlendirme gerçekleştirilmiştir. World Animal Protection ve/veya yerel temsilciler bu ziyaretlerin bazılarında hazır bulunmuştur.
Nestlé tarafından SGS denetçilerine hayvan sağlığı ve refah konularında verilen eğitimlere World Animal Protection da destek vermiştir. İçerik maddesi alıcı, tedarikçi ve yetiştiricilerimize pratik uzman rehberlik de sağlanmıştır.
-
2014 Mart ayında World Animal Protection (eski adıyla Dünya Hayvanları Koruma Derneği) ile ilişkimizi resmiyete döktük. Böylelikle Nestlé, hayvanların korunması alanında faaliyet gösteren uluslararası bir STK ile küresel ortaklık yapan ilk büyük gıda firması olmuştur. Bu ortaklıkla World Animal Protection çiftlik hayvanları sağlık, bakım ve refahı alanındaki uzmanlığını paylaşmaktadır. Buna karşın Nestlé de Sorumlu Tedarik faaliyetleriyle World Animal Protection’a tedarikçilerle daha yakın ilişkiler kurarak gıda sektöründe iyi çiftlik hayvanları refah uygulamalarını teşvik etme fırsatını sunmaktadır.
Nestlé 2012’den beri çiftlik hayvanları refahı üzerine ISO teknik şartname (TS) geliştirmek üzere çalışan uluslararası çok paydaşlı bir grup bünyesinde faal görev almaktadır. Önerilen TS amacı yetiştirilerek gıda üretiminde kullanım için tutulan hayvanların yaşam şartlarını iyileştirmek ve OIE Bölgesel Hayvan Sağlığı Kodu uyarınca hayvan refahı ilkelerinin uygulanmasını kolaylaştırmaya yönelik bir yönetim aracı sağlamaktır. Nestlé temsilcileri İsviçre Standardizasyon Örgütü (SNV) ve gıda güvenliğini insan ve bitki sağlığıyla entegre etmeye yönelik bir kamu-özel sektör ortaklığı olan SSAFE aracılığıyla ISO TS çalışma grubuna katkı sağlamaktadır. Plan doğrultusunda 2015’te toplanacak olan çalışma grubunun 2016 yılının başlarında oylamaya sunulması beklenen TS taslağı geliştirmesi beklenmektedir.