Sort by
Sort by

Ellerinizi YIKAYIN

Basit bir su kuyusu, güçlü ve sağlıklı bir topluluk yaratmaya nasıl yardımcı olur
Ellerinizi YIKAYIN
Temiz su beklentilere karşılık vermekte asla başarısız olmayan hayattaki az sayıdaki şeyden biridir.

Temiz suya sahip olmanın önemini abartmak güçtür. Gerçekten güçtür. Aslına bakarsanız muhtemelen olanaksızdır. Temiz su hemen her şeyi değiştirir.

Avantajlardan yararlanmak

Gelin bariz şeylerle başlayalım. Temiz su ve sanitasyona sahip olmak, sayısız hastalığa maruz kalmaktan kaçınabilmek demektir. Her yıl milyonlarca insan, yetersiz su kaynağı, sanitasyon ve hijyenin neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Zatürrenin yanı sıra diyare (ishal) de beş yaş altı çocuk ölümlerinin başlıca sebebidir.

Saatlerini su taşımakla geçiren genç kızlar, artık bunun yerine okula gidiyorlar

Zayıf sanitasyon ve güvensiz su işyeri ölümlerinin yaklaşık %20’sine neden olur (pdf, 450Kb).. Her yıl verim düşüşü nedeniyle 260 milyar İsviçre Frangı civarında maliyete sebebiyet verir.

Ancak bir toplumda temiz su kaynağına sahip olmanın avantajları çok daha geniştir. Kadınların ve kızların her gün su getirmek için kilometrelerce yürümeleri gerekmediğinde öğrenmek için daha fazla zamanları olur. Okur-yazarlık oranları yükselir. Ve okullarda düzgün tuvaletler inşa edildiğinde kızlar okulda daha çok zaman geçirir ve evde daha az zaman geçirir.

BM su ve sanitasyona harcanan her bir İsviçre Frangı’nın 4 İsviçre Frangı ekonomik geri dönüş getirdiğini öngörüyor. Bu alana yatırım yapmanın, daha güçlü, daha esnek toplumlar yaratmanın son derece etkili olmasının nedeni de bu.

Toplumları birbirine bağlıyor

Batı Afrika’daki Fildişi Sahili’nde nüfusun %63’ünün düzgün sanitasyona erişimi bulunmuyor. İnsanlar çoğunlukla içmesi güvenli dahi olmayan suyu toplamak için kilometrelerce yürüdükleri gibi, hijyenik olmayan açık hava tuvaletlerini kullanmak zorunda kalıyorlar.

Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu (IFRC) temiz su, sanitasyon ve hijyene erişimi artırmak için tüm Fildişi Sahili’nde çalışıyor.

Girl washing hands
Okula giden çocuklar el yıkamanın önemi ile ilgili eğitiliyorlar

IFRC’nin en uzun süreli kurumsal ortağı olan Nestlé, son 10 yıldır Fildişi Sahili’nin kakao yetiştiren topluluklarında neredeyse 110.000 kişiye temiz su ve sanitasyon sağlanmasına yardımcı oluyor.

Toplam 181 su pompası ve 93 blok okul tuvaletinin yanı sıra 7.000 aile tuvaleti inşa edildi veya yenilendi.

Eğitim de bu çalışmaların temel bir parçası. 2007’den bu yana 200’ü aşkın toplumsal su ve sanitasyon komitesi ve 93 okul hijyeni kulübü kuruldu.

Komitelerin üyeleri kendi yerel bölgelerinde hijyeni teşvik ediyor. İnsanlara güvenli bir şekilde nasıl su depolanacağını, nasıl güvenli sanitasyon tesisleri inşa edileceğini öğretiyor ve çocuklara da ellerini nasıl iyice yıkayacaklarını anlatıyor. Bazen en büyük etkiye sahip olanlar, en basit yöntemlerdir.

“Çocuklarımız acı çekmeyecek…”

Adjoua, Fildişi Sahili’nin güneyindeki Ndri Koffikro köyünden gelen 55 yaşında dul bir kadın. Gençliğinden beri halkının en büyük dileğinin güvenli içme suyuna erişim olduğunu anımsıyor. Geleneksel olarak bölgenin sakinleri, su için göletlere ve iki kilometre uzaklıktaki bir ormana kurulmuş bir ırmağa bel bağlamış.

110.000 kişiye temiz su
ve sanitasyon sağlanmasına yardımcı oluyor.

IFRC, köyde bir su noktası inşa etme sözünü vermeden önce topluluğun üyeleriyle uygulanabilir bir yönetim sisteminin düzenlenebileceğinden emin oldu. Köyden altı kadın ve iki erkekten oluşan yönetim komitesi, su noktasının işletimini ve bakımını denetliyor ve su satışından kazanılan gelirle ilgili hesapları idare ediyor.

Su noktasına yapılan yatırımın kuşaklar boyu devam etmesi sağlanıyor.

“Şimdi ben ve bağlı bulunduğum topluluğun üyeleri, çiftçilik faaliyetlerinin yanı sıra ailemizle de ilgilenmek için daha fazla zamana ve enerjiye sahip olacağız” diyen Adjoua şöyle devam ediyor, “Torunlarımız bizim çektiğimiz acıları çekmeyecek.”

Güvenli su ve daha iyi hijyen, sağlıksızlığın aileler üzerine getirdiği yükü azaltacak ve kadınların kendi gelirlerini kazanmaları için onlara daha fazla zaman verecektir. Açık alanda tuvalet ihtiyacının giderilmesine son verilmesi, insanların bilhassa geceleri daha güvenli olması, toprağın daha temiz ve mahsullerin de daha sağlıklı hale gelmesi anlamına gelir.

Anlamlı ilerleme

Eğitim programları okula giden çocuklara hijyen alışkanlıklarını öğretiyor

768 milyon kadar insanın hâlen iyileştirilmiş bir içme suyu kaynağına erişimi yoktur ki bunun %40’ı Sahra Altı Afrika’da bulunmaktadır. Katedilecek daha uzun bir yol vardır. Ancak ilerleme kaydediliyor.

Programın Fildişi Sahili’nde düzgün ve sorunsuz işlemesiyle projenin yeni aşaması da hâlihazırda kuyuların yapılmakta olduğu Gana’da başlamış durumda. Nestlé’nin çalışmakta olduğu kakao üreticisi topluluklarda 76.000’i aşkın kişi 2017 yılının sonuna kadar temiz su ve sanitasyona erişime sahip olacak.

Etiyopya’da da kahve üreticisi topluluklarda ve Nestlé fabrikalarına yakın yerlerde yaşayanlarda temiz suya erişimin iyileştirilmesi konusunda benzer bir proje hazırlık aşamasında.

IFRC programı, temiz suyun yanında temel hijyen bilgilerini de getirerek, çalışmanın sağlıkla ilgili avantajlarının sürmesini sağlıyor.