Sort by
Sort by

Gıda İsrafını Engelleyin

Gıda israfını engellemek için 9 önlem

Gıda israfını durdurun
Hepimiz, bir muzun bozulmasının veya bir ekmeğin bayatlamasının ne kadar kolay olduğunu ya da buzdolabında özenle sakladığımız arta kalan yemekleri yemeğe nasıl da vakit bulamadığımızı biliyoruz.

Dolayısıyla hepimiz sorunu kişisel düzeyde kavrıyoruz. Ancak kavraması daha zor olan şey, bireysel atıklarımızın ne kadar çok biriktiğidir. Her yıl tüm dünyada insanların tüketmesi için üretilen gıdanın aşağı yukarı üçte biri - yaklaşık 1,3 milyar ton - israf ediliyor

İnsanlar için üretilen tüm gıdanın 1/3'ü israf oluyor!

Gelişmekte olan ülkelerde bu atıklar çoğunlukla üretim sürecindeki sorunlardan veya depolama tesisleri bulunmamasından kaynaklanıyor.

Daha zengin ülkelerde ise sorun, tedarik zincirinin sonunda ortaya çıkıyor; yani sorun biziz. Satın aldığımız gıdanın neredeyse %30'unu çöpe atıyoruz.

Her yıl zengin ülkelerdeki tüketiciler Sahra Altı Afrika'nın tamamının net gıda üretimi (230 milyon ton) kadar gıda israf ediyor. (222 milyon ton).

İpucu: Yeni yiyeceği buzdolabının arka tarafına koyun, böylece daha eski olan yiyecekleri önce yersiniz.

Ortaya sarsıcı bir maliyet çıkıyor: Ürün yetiştirirken israf edilen su, nakliyede ve üretimde kullanılan gübreler, yakıtlar ve gıdalar çöp sahalarında çürüdüğünde açığa çıkan sera gazları... Bunun üstüne bir de asla kullanmadığımız gıdalara harcadığımız parayı hesaba katarsak...

İşte sorunla mücadele etmek için 9 öneri:

1. Alışverişinizi planlayın

Kulağa basit geliyor (aslında basit de) ama bu, yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri. Gıda alışverişi yaparken çok fazla satın almayın.

shopping cart

Haftalık yemeklerinizi planlayın ve ihtiyacınız olacak malzemeleri içeren ayrıntılı bir alışveriş listesi hazırlayın.

2. Derin dondurucunuzu kullanın

İster yemeklik malzemeleri ister arta kalan yemekleri saklamak için olsun dondurucunuz, gıda israfınızı büyük ölçüde azaltacaktır. Mevsimindeyken fazla meyve ve sebzeleri dondurun; ekmek ve yavaş tükettiğiniz başka gıdaları da dondurun.

Dayanıksız gıda ürünlerini hazırlayıp pişirin, daha sonra kullanmak üzere dondurun.

3. Ürünlerin üzerinde yer alan 'son satış tarihi', 'son kullanma tarihi' ve 'XXX tarihine kadar' ifadelerinin arasındaki farkı öğrenin

Yenmediği takdirde gıdayı çöpe atmak için son satış tarihlerini referans almak gibi savurgan bir tutum geliştirdik. 'Son kullanma tarihi' ve 'XXX tarihine kadar' ifadeleri de değiştirilemez değildir.

check the expiration date

ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetim Hizmetleri birimi bebek mamaları hariç, ürünün tarihi evde stoklama sırasında geçerse, ürünün bozulduğu bariz şekilde görülene kadar, güvenli ve sağlıklı sayılacağını söyler ve şöyle devam eder: 'Bozuk gıdalar doğal olarak meydana gelen ve gıdayı bozan bakterilerden ötürü bir koku, bir tat veya bir doku geliştirecektir. Bir gıdada bu gibi bozulma özellikleri baş gösterdiği takdirde yenmemelidir.’ Gıdaları nasıl güvende tutacağımız hakkında daha fazla bilgi edinin.

4. Gıdayı doğru yerde saklayın

Gıdanın doğru sıcaklıkta tutulması kullanım ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Daha uzun süre dayanmaları için Heart.org'da meyve ve sebzelerinizi yerleştirmeniz gereken yerler sıralanıyor.

Hangi yiyecek maddelerinin buzdolabına girmesi gerektiğini, çözdükten sonra buzdolabında en iyi yerin neresi olduğunu öğrenmeniz gerekir. Bu da taze gıdalarınızın raf ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.

5. Bir kerede birden fazla yemek pişirin

Bir kerede birkaç yemek yapmak, enerji, su ve zaman tasarrufu sağlar.

cooking food

Hazırlamış olduğunuz yemekleri derin dondurucuda bekletmeniz de dışarıdan eve yemek satın alıp getirmenin veya başka bir planlanmamış yiyecek alımı yapmanın cazibesini büyük ölçüde azaltır.

6. Porsiyon kontrolü yapın

Bu ne kadar sıkıcı gelse de önemlidir. Tabağınızdaki yemeğin miktarını kontrol ederek sadece tükettiğiniz kaloriyi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çöpe giden yiyecek miktarını da sınırlamış olursunuz.

Küçük bir porsiyonla başlayın ve dilerseniz ikinci tabağı alın.

7. Neye sahip olduğunuzu bilin

Buzdolabınızda neleriniz olduğuna dikkat edin. Çok sayıda iyi niyetle kutulanmış kalan yemekler buzdolabının arka kısmında gizlenirler ve tekrar keşfedildiklerinde artık zamanı geçmiştir.

fridge

Düzenli bir buzdolabı, yakında neyin yenmesi ve marketten neleri almanız, neleri almamanız gerektiğini görebildiğiniz bir buzdolabı anlamına gelir. Ayrıca yeni aldıklarınızı mutlaka geriye doğru yerleştirin ki önce daha eski yiyecekleri tüketin.

8. Gıda bankalarına bağış yapın

Hâlâ çok fazla yiyeceğim var diyorsanız ihtiyacı olan birine bağışlamayı düşünün. Bu bir komşu, bir akraba veya yerel bir gıda bankası olabilir. Besleyici, güvenli ve dokunulmamış gıdalar ihtiyaç sahipleri için büyük yardım demektir.

compost

9. Çöpe attığınız şeylerin kaydını tutun

Gıda atıklarınızı azaltmaya yardımcı olmak adına her hafta neleri attığınızın kaydını tutun. Ne kadar biriktiğine şaşacaksınız ve aşırı satın alma düzeninizi fark edebileceksiniz.

Sonuç itibarıyla para tasarrufu yapacak ve gıda israfına karşı mücadeleye destek olacaksınız.