Sort by
Sort by

10.000 Deniz Kaplumbağası Denize ulaştırılacak

Basın Bültenleri'ne Geri Dön

Bu yıl 10.000 deniz kaplumbağası daha denize güvenle ulaştırılacak!

Nestlé Kahvaltılık Gevrekler, yunus ve deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarına destek olmaya devam ediyor.

“Birlikte Koruyalım” projesi; Nestlé Kahvaltılık Gevrekler ve WWF-Türkiye iş birliğiyle, 3.yılında, yeni hedeflerle daha da güçlü! Geçtiğimiz iki yılda 25.000 deniz kaplumbağasını ve birçok yunusu doğal yaşam alanlarında koruyan çevresel sorumluluk projesinde bu yıl, 10.000 deniz kaplumbağasının daha denize ulaştırılması ve yüzlerce yunusun korunmasına destek olunması hedefleniyor.

Birlikte Koruyalim 1.jpeg

Nestlé Kahvaltılık Gevrekler’in ilk olarak 2018 yılında, doğa koruma çalışmalarıyla öne çıkan WWF-Türkiye ile başlattığı “Birlikte Koruyalım” doğal yaşama destek hareketi, 3.yılında yeni hedeflerle devam ediyor. Bugüne kadar birçok hayvanın doğal yaşam alanlarında korunmasını sağlayanproje ile bu yıl Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 10.000 yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaştırılması hedefleniyor.

Ekosistemdeki bozulmalar sebebiyle dünyada pek çok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Tüm dünyanın ortak sorunu olan bu konuya dikkat çeken Nestlé Kahvaltılık Gevrekler, geçtiğimiz iki yılda 25.000 deniz kaplumbağasının güvenle denize ulaşmasının yanı sıra birçok yunusun da yaşam alanlarında izlenmesine katkı sağlamıştı. Geçtiğimiz yılki çalışmalarda deniz kaplumbağaları için 359 yuva belirlenmiş ve 50’nin üzerinde gönüllü çalışmalara destek vermişti.

Dilek Yarımadası deniz alanında yunusların sayılarının belirlenmesi ve korunması, doğa gözlemciliği ağının kurulması ve yerel yönetimlerin kapasitelerinin artırılması için de çalışmalar yapılmıştı.

WWF-Türkiye’nin yürüttüğü çalışmalara bu yıl bir kez daha destek olan Nestlé Kahvaltılık Gevrekler, küçük yaşlardan itibaren kazanılan doğa ve hayvan sevgisinin çocukların duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağladığı bilinciyle çalışmalarına yön veriyor. Proje, aynı zamanda çocukların doğayla ilgili farkındalıklarını da artırmayı hedefliyor.

Doğal yaşama destek projesi her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvan severlerin desteğiyle büyüyor. Kasım ayına kadar devam edecek proje boyunca kampanya görseli taşıyan Nesquik ve Corn Flakes kahvaltılık gevrek paketlerini satın alan tüketiciler, Türkiye’deki yeşil deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanlarında korunmalarına destek oluyor. Kampanyalı paketlerde yaşamı tehdit altında olan yabani hayvanlardan saz kedisi, yunus, deniz kaplumbağası ve boz ayı ile ilgili önemli bilgiler de tüketicilerle buluşuyor.

Doğal yaşamı koruma hareketi için hazırlanan www.birliktekoruyalim.com  web sitesinde, çocukların ve ailelerin konuyla ilgili farkındalıklarını artıracak içerikler, eğlenceli ve öğretici oyunlar ve pek çok sürpriz yer alıyor. Web sitesinde tüketicilerin satın aldıkları kampanya paketlerini getirip geri dönüşüme katkıda bulunabilecekleri Türkiye genelindeki Migros mağazalarının bilgileri de bulunuyor. Tüketiciler seçili Migros noktalarında yer alan Çevko geri dönüşüm kutularına boş ürün paketlerini atarak çevreyi korumaya destek olabiliyor.

NestleKahvaltilikGevrekler_WWF (1).jpg

Bütün türlerin bir yaşam öyküsü var

Moby Dick bir ispermeçet balinası

Moby Dick eserinin ölümsüz kahramanı ispermeçet balinası dünyadaki en büyük beyne sahip. Eserde öfkeli bir balina karakteri ile tanışıyoruz. Moby Dick öyküsünün aksine, erkek ispermeçet balinaları dişi ve yavruların yanındayken yumuşak huylu birer devler.  Erkekler, dişi ve ergen gruplarına katıldıklarında yoğun ilgi odağı haline gelirler. İspermeçet balinası yavruları 10 yaşına kadar annesinden uzaklaşmaz. Dişinin soyundan gelen 20-30 kadar bireyden oluşan gruplar halinde gezerler ve sosyal bir yaşamları vardır. “Kızkardeşler, kuzenler ve teyzeler” birlikte yiyecek arar, yavruların bakımını paylaşır, birbirlerinin yavrularını emzirir. Moby Dick öyküsünde anlatıldığı gibi yakın zamana kadar ispermeçet balinalarının karşılaştığı en büyük tehlike balina avcılığıydı. Balina sayılarındaki hızlı azalma nedeniyle balina avcılığı günümüzde büyük oranda yasaklandı.

Beyaz Diş’ten bugüne kurtlar

Beyaz Diş’in öyküsü bir yarı kurdun yaşam serüveni.  Kurtlar, köpekgiller ailesinin üyeleri. Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülüyorlar. Anadolu’nun biyolojik çeşitliliğinin çok önemli parçaları. Tüm yavrular gibi kurt yavruları da oyun oynamayı çok sever. Zaman zaman yalnız gezen kurtlara rastlansa da kurtlar genelde sürü halinde yaşar. Sürü, anne, baba ve yavrulardan oluşur. Yaşamları boyunca nadir olaylar dışında tek eşlidirler. Koyunlara saldırdıkları gerekçesiyle çok sayıda kurt insanlar tarafından avlandığı için sayıları azalmıştır. Beyaz Diş’ten bu yana kurtların yaşam mücadelesi hala devam ediyor. Kurtlar, bulundukları bölgenin hakim avcı türleri ve  doğal dengenin sağlanmasında önemli bir yere sahipler.  Etkin korunmaları için acilen insan-kurt çatışmasının önüne geçilmesi gerekiyor.

Arı Maya’dan bombus arısına

Kovanının dışındaki dünyayı merak eden Arı Maya’nın öyküsünü izlediniz mi? Bombus arılarının yaşam öyküsü Arı Maya’nınkinden farklı. Bombus arıları düşük sıcaklık ve ışık yoğunluğunda bile aktif olmaları ile bilinen en iyi tozlayıcı böcekler. Kışı toprak altındaki deliklerde uykuda geçiren kraliçe arılar şubat ayı itibariyle aktif hale geliyorlar. Baharın başlangıcıyla özellikle taş altlarına yuva kurarlar. Yuva başına 600'ü bulan işçi arı sayısıyla yaban arıları arasında en kalabalık koloniye sahipler. Uygun iklim koşullarında neredeyse tüm yıl boyunca aktiftirler ve yüzlerce bitki türünün tozlaşmasını sağlayarak birçok canlının besin döngüsüne de destek verirler. Seralarda birçok sebze ve meyvenin tozlaşması için kullanılırlar. Günümüzde karşılaştıkları ve acil çözüm üretmemiz gereken en büyük problemlerden biri pestisitler.

Sonarların ilham kaynağı yunuslar

Yunus ve yarasa gibi bazı hayvan türlerinin ses dalgalarını kullanarak katı nesnelerin yerini bulma yeteneği vardır. Yunusların başında melon adı verilen bir organ bulunur. Bu organ sualtında gelen ses dalgalarını odaklayarak ses kaynağının yerini belirliyor. Yunuslar balık sürülerinin yerini onlardan gelen yankılar yoluyla bulup avlanır. Balıkçılıkta kullanılan aktif sonarlar, anlık ses atımları üretir ve bu atımların su altındaki nesnelere çarpıp geri dönme süreleri ölçülür. Böylece nesnelerin uzaklığı hesaplanır.

NestleKahvaltilikGevrekler_WWF (3).jpg