Monosodyum Glutamat (MSG) güvenli midir?

Glutamat, proteinlerde yaygın olarak bulunan önemli bir yapıtaşıdır. Tüm proteinlerin yapısında bulunan bir amino asit olan glutamat, özellikle peynir, süt, domates, mantar, et, balık ve çoğu sebzede doğal olarak bulunmaktadır.

Glutamatın lezzet artırıcı olarak kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Kendine özgü tadı nedeniyle, Japonca “leziz” anlamına gelen “umami” olarak da adlandırılmaktadır. Umami, temel olan dört tat duyusuna (acı, ekşi, tatlı, tuzlu) ek olarak 5. tat olarak kabul görmüştür. Bugün MSG, sirke, yoğurt gibi besinlerin yapımında yüzyıllardır kullanılan doğal fermentasyon yoluyla elde edilmektedir.

Glutamatın, yaygın kullanım koşullarında zararlı olmadığı, uluslararası otoriteler tarafından da onaylanmıştır. FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi (JECFA), MSG üzerinde yürütülen güvenirlik verilerinin hepsini incelemiş ve MSG’nin, besinlerde kullanımını herhangi bir sınırlama koymadan güvenilir bulduğunu açıklamıştır. Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi (SCF) de Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi’nin bu görüşünü doğrulamıştır. Ayrıca ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) MSG’nin güvenilirliğini kabul ederek yasal olarak GRAS (Generally Recognized AS Safe- Genel Olarak Güvenli Kabul Edilir) listesine dahil etmiştir.

Benzer şekilde, ülkemizde gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesinde üretimden tüketime yön verici, organize edici, yaygınlaştırıcı faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum örgütü olan Gıda Güvenliği Derneği de MSG hakkında yukarıda berlitilenlerle aynı yönde değerlendirmede bulunmuştur.