Sort by
Sort by

Daha İyi Ambalaj Arayışı

Plastiklerin geleceğini yeniden değerlendirmek

ng

Her yıl kaç parça ambalajı geri dönüştürüyorsunuz?

Bu konuda hiçbir fikriniz olmayabilir, ancak gezegenimizin geleceği için birkaç önemli soru daha var.

Okyanuslardan çöllere kadar dünyada yaşam, atıklarımızı azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüştürme becerimize bağlı. Bu, çok yakın gelecekte her bir ambalaj parçasının geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olduğu bir dünya yaratma yeteneğimiz ile doğru orantılı.

Aynı zamanda çöplerin atık sahasına gönderilmediği, ancak yeni bir maddeye dönüştüğü bir dünya yaratma yeteneğimize de bağlı.

"Plastik atık, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sürdürülebilirlik sorunlarından biridir." Nestlé CEO’su Mark Schneider

Bu çevreci bir eylemcinin sözleri olabilirdi ama aslında, plastik ambalaj atıklarından kaynaklanan kirliliği azaltmayı amaçlayan, ambalajın çevresel performansını iyileştirmeye yönelik yeni bir taahhütte bulunan Nestlé CEO'su Mark Schneider'in sözleri. Küresel duyuru, Nestlé’nin ambalajlama ile ilgili çalışmasında yeni bir aşamanın başlangıcını temsil ediyor.

Nestlé’nin hedefi, ambalajlarının %100’ünün 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olması.

Her yıl okyanuslarımıza, nehirlerimize ve su yollarımıza 12.7 milyon ton civarında plastik atık giriyor. Plastik ambalajlar, yiyecekleri güvenli ve taze tutmak için hayati önem taşısa da, daha az kullanılmalarını, kullanılanların tamamen geri dönüştürülebilir olmasını ve dünyanın her yerinde geri dönüşüm sistemlerinin erişilebilir olmasını sağlamak için yapılması gereken çok iş var.

Geleceğin ambalajı

Çevrenin korunmasına yardımcı olmak için üzerine düşeni yapmak, Nestlé’nin Almanya’daki Ürün Teknoloji Merkezi’nde yeni ambalaj malzemeleri geliştirmeye çalışan Xavier Caro için en önemli motivasyon kaynağı. Kariyerini daha çevre dostu ambalajlar yapmaya adadı.

Başlangıç noktası, bir ürün için ambalajlamanın kesinlikle gerekli olup olmadığını sorgulamak. Cevap evet ise, Xavier daha sonra yeniden kullanma ve/veya geri dönüşüm için tüm seçeneklere bakıyor. Laboratuvarında, bir toz çorba paketinin üç katmanını titizlikle soyarak, alüminyum folyo ve dış plastik katmanın yanı sıra iç plastik katmanının kullanımına olan ihtiyacı değerlendiriyor.

Bununla birlikte, çoğu ambalajdan tamamıyla kaçınmamız mümkün değil. Yiyecekler taşınırken onları hasardan, mikroplardan veya zararlı maddelerden korumak çok önemli. Ambalaj ayrıca gıdanın içerikleri ve besin değeri hakkında önemli bilgiler taşıyor.

Yeni teknolojiler ve yenilikler, daha geniş bir ambalaj malzemesi seçeneği ve daha çevre dostu formatlar sunuyor. Paketleme için her yeni prototip geliştirildiğinde, müşterilerin kullanımı ve saklaması için ne kadar uygun ve kullanışlı olduğu test ediliyor. Ancak sonuçta çevresel performansı orijinal versiyondan daha iyi değilse kullanılmıyor. Ve Xavier, daha iyi bir şey bulma arayışında çizim tahtasına geri dönüyor.

Plastik ekonomisini dönüştürmek

Çevre dostu tamamen geri dönüştürülebilir yeni ambalaj geliştirmek, Xavier’in aşması gereken zorlukların yalnızca bir parçası.

gg

Xavier: "Sadece paketi tasarlamak ve geri dönüştürülebilir hale getirmek yetmez." diyor. "Ambalajın nasıl toplanacağını ve geri dönüştürüleceğini belirlemek de önemli."

Avrupa'da bunun görece basit bir süreç olduğunu çünkü şirketlerin kurulu geri dönüşüm programlarıyla birlikte çalışabileceğini açıklıyor. Ancak daha az gelişmiş ülkelerde, geri dönüşümün olasılıktan ibaret olmaktan çıkıp bir gerçeklik olmasını sağlama yönünde şirketin yerel ortaklarla çalışması gerektiğini belirtiyor.

Tek porsiyonluk ürün ambalajları, çevredeki plastik atığın büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu, Nestlé gibi şirketlerin çözüm bulmaya çalıştığı bir sorun. Şirket, denizlerdeki çöpün önemli bir probleme dönüştüğü Endonezya ve Filipinler gibi gelişmekte olan ülkelere tavsiyelerde bulunan Yeni Plastik Ekonomisinin bir katılımcısı.

mm

Ellen MacArthur Vakfı liderliğindeki girişim, döngüsel ekonomi ilkelerini uygulayarak plastiklerin geleceğini yeniden düşünmeyi amaçlıyor. Ambalajdan başlayarak plastiklerin geleceğini yeniden tasarlamak için ana paydaşları bir araya getiriyor.

Dünyanın her yerinde Nestlé’den Xavier Caro gibi insanlar bu mücadeleyi üstleniyor. Ambalajlamanın, yiyeceklerimizi güvenle saklandığından, insani ihtiyaçları karşıladığından, yerküremizin ve hayvanlar dünyasının atık plastikten zarar görmemesini sağladığından emin olmak için çalışıyorlar.

2025'e kadar Nestlé’nin %100 geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ambalajlama taahhüdü bu hedefe önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.