Sort by
Sort by

Yeşil Enerji

Yüzyıllara dayanan bir teknik kullanarak, çöp sahasına sıfır atık göndermeyi başarıyoruz
Yeşil enerji
"Bu biraz evcil hayvan sahibi olmaya benziyor. Onu sevmeniz ve ona bakmanız gerekiyor; karşılığında o da sizinle ilgilenecektir." 

Andrew Griffiths’in pek gözü bulanmış değil ama Fawdon'daki Nestlé fabrikasına yapılan yeni eklemeden söz ederken yüzünde büyük bir gülümseme beliriyor.

Onun bahsettiği 'evcil hayvan' bir ofis kedisi veya çimleri kısa tutmak için getirilen bir keçi değil. Nestlé İngiltere'nin Çevresel Sürdürülebilirlik Birimi Başkanı olan Andrew, her gün sessizce yüz binlerce sıvı atığı çağlayarak akıtan ve yeşil enerjiye dönüştüren bir anaerobik çürütme tesisinden söz ediyor.

Çikolata çorbası

İngiltere'nin kuzey doğusunda bulunan fabrika, Rolos ve Fruit Pastilles gibi Nestlé'nin İngiltere'deki en iyi bilinen şekerleme markalarından bazılarını üretiyor. Bu şekerlerin üretimi kaçınılmaz olarak bir miktar atık meydana getirir. Bu atıkları çöpe atmak yerine farklı bir şekilde kullanmanın yollarını arayan yöneticiler, anaerobik çürütme denilen ve yüzyıllar öncesine dayanan bir tekniğe başvurdu

production line

Tesis, ağırlıklı olarak fabrikanın sıvı atıklarını işlemeye odaklanıyor. Ayrıca yemeye uygun olmayan ve geri gönderilen çikolatalar ve şekerler ile nişasta ve şeker gibi başka artıklar küçük parçalara ayrılıyor. Daha sonra karışım fabrikanın temizlik işlemlerinden gelen atık sıvının içinde eritilerek 'çikolata çorbası' yapılıyor (ki bunun tadı kesinlikle adı kadar iyi değil).

Bu ‘çorba’ sonra hava geçirmez bir tanka aktarılıyor. İçeride anaerobik çürütme meydana geliyor- bu, bakterilerin biyolojik olarak parçalanabilen malzemeyi parçaladığı doğal bir işlem. İşte Andrew Griffiths'in, tesisi evcil hayvan olarak görmesinin nedeni bu. Bu tesis, sevdiği ve sevmediği şeyler olan, canlı bir şey.

"Beslenme düzeni çok hızlı değişirse çok mutsuz olabilir. Zaman içinde evrilir ve gelişir."

Tarım sektörü bu tekniği yüzyıllardır kullanıyor fakat Fawdon'daki sistemi alışılmışın dışında kılan şey, sıvı atığı çok daha çabuk işleyebilmesi.

Atıktan ısıya

Anaerobik çürütme işlemi, metan içeren yenilenebilir bir yakıt olan biyo-gaz üretir. Fawdon'da üretilen biyo-gaz, fabrikanın enerji ihtiyacının %5-8'ini karşılayacak kadar enerji sağlayabilir.

"Bu sistem bize atıklarımızı azaltmak için büyük bir fırsat verdi ve çevresel ayak izimizin ciddi ölçüde küçülmesini sağladı."

Andrew Griffiths, Nestlé İngiltere, Çevresel Sürdürülebilirlik Birimi Başkanı

Çürütücü, enerji üretmenin yanı sıra atık suyun fabrikadan temizlenmesine de yardımcı olur.

Andrew Griffiths konuyla ilgili, "Bu sistem, atıklarımızı azaltmamız için bize büyük bir fırsat vermiş, böylelikle çevresel ayak izimizin de ciddi ölçüde küçülmesini sağlamıştır" diyor.

Basit bir ilkeye dayanan biyo-gaz sisteminin tam istendiği gibi çalışması biraz zamana ve paraya mal oldu. Tesiste üç ay boyunca, anaerobik çürütücünün küçük bir versiyonu kullanılarak projenin pilot uygulaması yapıldı.

4,7 milyon İsviçre Frangı’na kurulan Fawdon'daki sistem ucuz değildi. Ama sağladığı maliyet tasarruflarıyla sistem, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabildi.

Sıfır atık

Fawdon projesi, Nestlé'nin yatırım yaptığı pek çok projeden sadece biri.

Şirket kısa süre önce Panama'da hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilere küçük ölçekli anaerobik çürütücüler verdi. Bu çürütücüler, hayvan dışkısını, yemek pişirme ve sıvı gübre için biyo-gaza dönüştürüyor. Çiftçilerin artık yakıt için ağaca bağımlı olması gerekmiyor; bu da çevre bölgelerde orman kaybını azaltıyor.

Nestlé'nin hedefi:
2020'ye kadar tesislerinde
sıfır atığa ulaşmak

Nestlé, Çin, Meksika ve Pakistan gibi ülkelerde birlikte çalıştığı çiftçilerle de benzer projeler yürüttü.

İşte bunlar, Şirket’in, 2020'ye kadar tesislerinde sıfır atık sağlama hedefini başarmak için nasıl çalıştığını gösteren sadece birkaç örnek.

İnsan davranışı

Andrew Griffiths'e göre sıfır atık projesinin beklenmedik faydalarından biri de iş gücü üzerindeki etkisi. Atıkların tesiste enerjiye dönüştüğünü görmek, herkesi, fark yaratmak için kendi alanlarında başka neler yapabileceklerine odaklanmaya sevk etti.

workers

"Bu, fabrikadaki herkesin, çevre üzerindeki etkimizi azaltmaya yönelik daha yüksek bir kavrayışa sahip olmasına yardımcı olan bir katalizör oldu."

Bakteriler çok küçük olabilir ama konu enerji tüketiminin düşürülmesi olduğunda israfın önüne geçerek ve hatta insan davranışını da değiştirerek muazzam bir fark yaratabiliyorlar.