Sort by
Sort by

Yetişkin Bir Ağaç Neler Yapabilir?

Nestle Hatıra ormanı ağaçlar

Doğanın eşsiz güzelliğine, kendi içindeki muhteşem ahengine ve kusursuz döngüsüne hayran kalmamak mümkün mü? Bu yazımızda milyarlarca yıldır devam eden bu düzenin mihenk taşlarından olan ağaçlardan bahsetmek istiyoruz. Daha çocuk yaşta sevgisinin aşılandığı ağaçların kulağa çok bilindik geldiğinin farkındayız ama yaşamın birbiriyle bütünleşmiş halinin dengesini maalesef biz insanların yaşam modeli bozuyor. Yeryüzünün işleyişine olan negatif etkimizi ise ancak gezegen ile uyumlu yaşayarak ve ondan aldıklarımızı yerine koyarak tolere edebiliriz. Bu doğrultuda sizlere doğa sevgisinin ötesinde ağaçlara; insanlardan hayvanlara, topraktan suya kadar herkesin ve her şeyin aslında ne kadar ihtiyacı olduğu gerçeğinden bir kez daha bahsedeceğiz.

Öncelikle bir fidan ancak 15 yıl sonra yetişkin bir ağaç oluyor. Giderek artan insan popülasyonunda ise bugün ektiğiniz bir fidanın yaşanabilir bir gelecek için faydası paha biçilemez. Çünkü havada yüzde 21 oranında oksijen bulunuyor ve bu miktarın yüzde 56’sını ormanlar üretiyor. Maalesef şehirlerde bu oranlar çok daha düşük. Ancak evinizin bulunduğu bahçeye ya da sokağa ekeceğiniz bir fidan yetişkin bir ağaç olduğunda dört kişilik bir ailenin solunumunu karşılıyor. Yetişkin bir çam ağacı bir saatte 40 kişinin aynı zaman diliminde havaya verdiği karbondioksiti oksijene dönüştürüyor. Bir dönümlük ağaçlık alanın emdiği karbon miktarı ise arabanızı 10 bin km kullandığınızda yaydığınız karbondioksit miktarına eşittir.

Yetişkin bir ağaç 4 kişilik ailenin solunumunu karşılıyor

Nestle Hatıra Ormanı Tabelası

Kronik astım neden şehirlerde daha çoktur?

Ağaç, yapraklarıyla toksik ve radyoaktif maddeleri de temizler böylece bünyelerinde tozu tutarak beraberinde getirdiği kronik astım riskini azaltır. Bir ağaç yılda yaklaşık 700 kilo toz emer, bu nedenle ormanların havası yüzde 99 temizdir. 
 
İklim krizi nedenli oluşan iklim değişiklikleri ve artan sıcakları önlemenin bir yolu da yine tabii ki ağaçlardır. Gölgelik alan yaratarak şehirlerdeki ısı adalarının oluşumunu önler ve yaprakları ile havaya su buharı püskürterek yoğunluklarına göre şehrin ısısını 12 dereceye kadar serinletebilirler. UV-B’ye maruz kalma oranını da yüzde 50 düşürür. Aynı zamanda yalnızca 250 metre genişliğinde bir orman gürültüyü yüzde 50 azaltır.

1 cm kalınlığında bir toprak 400 yılda oluşuyor.

Ağaç, mucizelere gebe

Şehir yaşamındaki faydalarına ek; erozyonu en iyi şekilde ağaçlar önler. Türkiye’de her yıl 500 milyon ton toprağımız erozyonla kaybolurken, 1 santimetre kalınlığında bir toprağın oluşması için tam 400 yıl gereklidir. Ve maalesef bugün ülke topraklarımızın yüzde 83’ünde erozyon devam ediyor. Bir ağaç ise kökleriyle yılda 30bin litre su çekiyor ve verimli toprağın kaymasını engelliyor. Hele ki o ağaç yetişkin bir kayın ise kökleriyle 10 ton su tutabiliyor.  
Tüm bunların yanı sıra birçok canlıya yuva oluyor, sera etkisini azaltıyor, yararlı birçok ikincil ürün veriyor, su varlığını ve düzenini koruyor, kullandığımız odunların ana kaynakları. Ayrıca, beden ve ruh sağlığımız üzerinde olumlu etkileri yadsınamaz bir gerçekken orman insanlar için bir geçim kaynağı… Yaşam alanlarına dikilen düzenli ağaçların yaptığı serinliğin yaz aylarındaki klima giderlerini azaltmasından tutun da bunun için harcadığımız enerjinin düşmesine kadar sayabileceğimiz pek çok faydası var. 
Ancak ne yazık ki yaşamı koordinede bu denli önemli bir yeri olan bu canlıların, yetişkin bir tanesinin, yanarak yok olması yalnızca 4 saat içerisinde gerçekleşiyor.

Nestlé’nin 200 milyon ağaç sözü var

Yaşanabilir bir geleceğin ancak ekosistemin bütünlüğü ile sağlanabileceğinin bilinciyle hareket eden Nestlé, sadece gezegenimizi iyileştirecek ve etkimizi azaltacak değil, gezegenden aldıklarımızı geri verecek yeni yollar ile sürdürülebilirliğin ötesine uzanmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda “Generation Regeneration” çatısı altında küresel çapta 2030 yılına kadar 200 milyon ağaç dikeceğine söz verdi. Bugünün ve geleceğin dünyasına karşı duyduğumuz saygı ve sorumlulukla Nestlé Türkiye’de sürdürülebilir yarınlar için markaları ile orman ekosistemine katkı sağlıyoruz. 

Ağaçlar

Nestlé Hatıra Ormanları oluşturuluyor

Verdiğimiz söz ile geleceğin mirasına Nestlé Türkiye ile 2022’de TEMA Vakfı aracılığıyla Ordu’da ve Kayseri’de 140 bin fidan diktik. Ordu’da 40 bin, Kayseri’de ise 100 bin fidan ile Türkiye’deki ilk Nestlé Hatıra Ormanlarımızı oluşturduk. Oluşturulan hatıra ormanlarımız 2050 yılına kadar yaklaşık 5 bin ton karbondioksitin atmosferden uzaklaştırılmasını sağlayacak. 

Aynı yıl Türkiye’nin en sevilen ambalajlı su markası Erikli ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde düzenlediği “Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” kampanyasına dahil olduk. Böylece Bursa Ovaakça bölgesinde yapılan etkinliğe fidan bağışında bulunduk. Bursa'nın kurumsal vatandaşı olan Erikli’deki şirket gönüllerimiz, gerçekleştirilen etkinliğe katılan 3.000 gönüllü ile toplam 40 bin adet fidanı toprakla buluşturdu. 

2023 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı adına yine Erikli, TEMA’nın 100. Yıl Cumhuriyet Ormanı projesi kapsamında tüm paydaş, iş ortakları adına fidan bağında bulundu. 
SMA 3 Devam Sütleri de bugünün bebeklerinin yarınları için Ege Orman Vakfı’nın yine Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı adına hayata geçirdikleri Cumhuriyet Ormanları’na 4 bin 300 fidan bağışladı. Ege Orman Vakfı, 100. Yıl Cumhuriyet Ormanı projesine Erikli de 10 bin fidan bağışlayarak destek oldu. Fidan dikimleri 2024 yılı içerisinde gerçekleşecek. 

Nestlé Türkiye, sürdürülebilir bir gelecek için faaliyet ve desteklerine devam edecek.